A Hezbollah titkos vegyi- és piszkosfegyver programja Szíriában

A Damaszkusztól 30km-re délnyugatra található Zabadani szellemváros, amelyet az évek óta tartó háború néptelenített el. Egyetlen életjel – vagy inkább a halál jele – észlelhető itt. Decemberben a Hezbollah körbezárta az egykor népszerű turisztikai célpontnak számító várost, amely hadászatilag fontos ponton helyezkedik el a Damaszkusz – Bejrút autópálya mentén, és egy megerőditett területenkívüli enklávévá alakította, amelynek magas falai a Hezbollah tömegpusztító-fegyver kutató és előállító takarják a külvilág előtt. Ezt nemrég hozták nyilvánosságra hírszerző és katonai források. 


A legtöbb, vegyi fegyverek és „piszkos” bombák fejlesztésére és gyártására szolgáló létesítmény a 2,5 négyzetkilométer területű központ talajszintje alatt helyezkedik el. Szíriai és iráni mérnökök dolgoznak itt a Hezbollah vegyi arzenáljának megerősítésén, és külföldi, közel-keleti országokból származó szakértőket szerződtettek a radioaktív fegyverek fejlesztésére (a „piszkos” bomba ill. fegyverek hatásukat nem nukleáris maghasadás révén fejtik ki, hanem egy hagyományos robbanótöltet segítségével radioaktív anyagokat, pl. nukleáris hulladékot juttatnak a környezetbe, sugárszennyezést, -fertőzést okozva ezzel – ford. megj.). A zabadani telephelyen rejtve dolgoznak a környékbeliek tekintete elől. 

A legfőbb jele annak, hogy a siíta szervezet aktívan igyekszik radioaktív fegyverek előállítására, Haszan Naszrallah Hezbollah-vezető február 16.-i beszéde volt, amely vizsgálatra sarkallta az izraeli biztonsági szerveket. Ebben a beszédben Naszrallah azzal dicsekedett, hogy két Haifára kilőtt Hezbollah-rakéta ugyanolyan katasztrofális hatású lenne mint „egy atombomba-támadás”. Kijelentését tovább úgy részletezte: „egy izraeli szakértő szerint a haifaiak egy, a városban található ammóniatartályok elleni támadástól félnek. A tartályok 15.000 tonna ilyen gázt tárolnak. Egy ilyen támadás több tízezer izraeli halálát okozná és 800.000 további ember életét befolyásolná. Ez pontosan olyan lenne mint egy atombomba hatása, és ma azt mondhatjuk, hogy Libanonnak van atombombája, hiszen ha bármely rakéta eltalálná ezeket a tartályokat, ugyanolyan ereje lenne, mint egy atomrobbanásnak.” Amikor olyasvalaki, mint a Hezbollah vezetője olyan kijelentéseket tesz, hogy „Libanonnak van atombombája”, és ilyen sokszor emlegeti az atombombát, feltételezni kell, hogy valamiféle nukleáris szerkezettel bír. 

Ez valószínűleg nem egy valódi atombomba – ez sok millió dolláros beruházást, szakértelmet és időt igényelne, „csak” egy piszkos bomba (ez lényegében radioaktív anyagokkal kevert hagyományos robbanóanyagból áll). Ez is óriási kárt, pánikot és rengeteg halottat eredményezne Haifa vegyipari központjában – ez tökéletesen megfelelne a terroristák számára. 

Az izraeli hatóságok nem nyilatkoznak a Hezbollah programjáról, de az kétségtelenül kemény kérdéseket vet fel Moszkvát és a tekintélyt parancsoló szíriai orosz katonai jelenlétet  illetően. Nehéz elképzelni, hogy a siíta szervezet az orosz hírszerzés tudta nélkül fejlesztené a helyzetet megváltoztatni képes vegyi és piszkos fegyvereket Szíria szívében, illetve azt a kérdést is felveti, hogy mit is fedez a levegőből Putyin légiereje Szíriában. 

Forrás: DEBKAFile


Hozzászólások

comments