Orosz katonai robotok Aleppó ostrománál

Január 18.-án hétfőn az orosz, iráni, Hizbollah és szíriai kormányerők csapatai Aleppó környéki pozíciókat foglaltak el, a város visszafoglalása céljából. Az ellenzéki erők minden addigi támadást meghiúsítottak. Az 1 milliós lakosságú Aleppó visszafoglalásától Moszkvában, Damaszkuszban és Teheránban is azt várják, hogy megfordítja a háború menetét, és arra a belátásra készteti a lázadókat, hogy a felkelés véget ért és az egyetlen további lehetőség a tárgyalóasztal, az orosz kezdeményezésű szíriai békefolyamat marad.

A képen az ARGO látható.

Az augusztus óta zajló orosz beavatkozás kiemelte a szíriai kormányhadsereget reménytelen állapotából, a tiszteken újra tettvágy vett erőt és a csapatok morálja is jelentősen megjavult. A mai kormányhadsereg már nem az öt hónappal ezelőtti megtört haderő. Az orosz légicsapások révén a hadvezetés újra elhitte hogy győzhet, az új csúcstechnológiájú fegyverek és az orosz katonai tanácsadók révén a hadsereg megismerkedett a legújabb, világszínvonalú harcászati módszerekkel.

A Debkafile katonai forrásai szerint a kormányerők mellett harcoló iráni siíta milíciák és a Hizbollah csapatok felkészültsége hasonlóképpen javult az utóbbi időszakban. Az új taktikai megoldások jelentősen csökkentették a harci emberveszteségeket, a nyugati sajtó egyes állításaival ellentétben.

A harcoló katonákat sok tekintetben helyettesítő robotok nemrégen debütáltak a szíriai hadszíntéren. Ezeknek vezető szerepet szánnak az Aleppó visszafoglalásáért indított műveletekben. Az oroszok két a hadviselést forradalmasító eszközt vezettek be: a Platform-M harci robotot, valamint az ARGO mobil platformot. Mindkettő erősen páncélozott és alkalmas nappali és éjszakai működésre is a legkülönbözőbb terepviszonyok mellett. A Platform-M feladata a felderítés, adatgyűjtés, felfedezi és megsemmisíti az álló és a mozgó célpontokat. Tűztámogatást biztosít továbbá mozgásban lévő csapatoknak, és biztosít olyan útvonalakat vagy létesítményeket amelyek mellett a csapatok elhaladnak. A Platform-M automata vagy félautomata tűzvezető rendszerrel rendelkezik, és igény szerint extra tűzerővel látható el. Az ARGO-t nehéz terepen, különösen sziklás hegységekben történő műveletekre tervezték. Szíriai lázadók több alkalommal megdöbbenéssel vették tudomásul hogy az embernélküli orosz gépezetek meglepetésszerűen tűz alá veszik őket.

Valerij Geraszimov, orosz vezérkari főnök nemrég egy tervről beszélt, miszerint „teljesen automatizálják a harcot Szíriában”. Hozzátette, „lehet hogy akár a közeli jövőben teljesen függetlenül operáló robotizált harci csoportokat láthatunk”. Katonai források szerint ez a vízió egyelőre túlzottan is futurisztikus, a mozivásznon kívül manapság nem létezhet teljesen automatizált csatamező.

Forrás: Debkafile

Hozzászólások

comments