A CoBotok eljövetele

Néhány tény a CoBot Robotok eladásai számairól (1. rész)

A mostani időszak igen kedvező a CoBotok gyártóinak. Nemrég egy gyártó értékéhez képest 100-szoros áron kelt el, míg egy másik nagy összegű befektetést kapott minimális eladási adatai ellenére. A kutatások szerint a CoBotok eladásai a következő évtizedben jelentősen növekedni fognak, ezzel a gyártó cégek számára óriási profit- és hatékonyságnövekedés következik be, a gyári dolgozók számára azonban tömeges munkahelymegszűnéseket jelent majd. 

A nagyméretű „ketreces”, hagyományos ipari robotok eladásainak csökkenésével párhuzamosan (amely a nagy robotgyártók éves jelentéseiből szűrhető le) a Collaborative (emberrel együttműködő) Robot-ok azaz CoBot-ok – kisebb méretű, fürgébb, rugalmasabban használható ipari robotok – piacán „robbanás”-ként jellemzett változások történnek. Olyan cikkek mint a Agile Robots Will Rule azt állítják, hogy a CoBotok piaca exponenciálisan növekszik. 

„Ez a piac pillanatnyilag robbanásszerűen növekszik” – mondja Henrik Christensen, a Georgia Institute of Technology robotika tanszékvezetője, ill. az Institute for Robotics and Intelligent Machines igazgatója. A Frost&Sullivan által fenntartott zártkörű Manufacturing Leadership Council megállapítása szerint a CoBot-ok elterjedése „megállítatatlan”:
„A kedvezőbb árú robotok, amelyek biztonságosan tudnak emberi dolgozók mellett működni, az előttünk álló évben át fogják alakítani sok gyártó üzem munkakörnyezetét …és az általános terjedési tendencia megállíthatatlan.”

CoBot előrejelzések
Két évnyi kutatás, több száz cégvezetővel történt interjú és 1500-nál is több vállalati beszámoló alapján, a munkahelyekre, jövedelemtermelőségre és termelékenységre fordított hangsúly mellett, folyamatosan azt az állítást hallottam, hogy ahogyan a robotok fejlődnek, egyre több olyan feladatot képesek ellátni, amit addig csak emberek tudtak – azonban az egyes robotképességek megjelenésével egyre újabb lehetőségek jelentkeznek az emberek számára is, bár ezek legnagyobb része nem szükségszerűen az üzemcsarnokban. 


A beszélgetések során az is világossá vált, hogy a legtöbb gyártó robotjai számának növelését tervezi, azzal párhuzamosan ahogyan a kisebb, rugalmasabb CoBotok evolúciója zajlik. A CoBotokat precizitással, ismételhetőséggel, a kiszolgálás minőségével, továbbá jól meghatározható, számszerűsíthető metrikával kötik össze. „Ezekben az olcsó robotokban megvan a potenciál a pontosság és a termelékenység növelésére, miközben az emberi munkások létszámát csökkenteni lehet”.

Ha félretesszük a CoBotok munkahelyekre, termelékenységre és nyereségességre gyakorolt hatását – és higgyék el, ezek drámaiak lesznek – vessünk egy pillantást a CoBotok növekedését kísérő előrejelzésekre és számokra:
Egy jóslat ezt állítja:
Könnyen elképzelhető, hogy már 2018-tól CoBotok százezreit fogják eladni„.

A CoBot piaci kilátásokról egy másik előrejelzés, a Barclays Equity Research elemzői részéről a CoBotok globális eladásait 120M dollárra becsülte 2015 végén, és ez alapján „a piac 3,1Mrd dollárra növekedése várható 2020-ra és 12Mrd dollárra 2025-re”. A Barclays számítását a 2015-ben eladott 4100db-os mennyiségre és a 28.177,- dolláros átlagos darabárra alapozza, amely szerinte 2020-ra 21.000 dollárra csökken és 150.000 eladott CoBottal számol, így összesen 3,1Mrd dollárra becsülve a forgalmat. 


Továbbá, 2025-ig további elképesztő évenkénti 3-5% árcsökkentéssel és összesen 701.000 darab, átlagosan 17.500 dollárért gazdára találó CoBottal számolnak, így éves szinten 12Mrd dollárral. 

A Barclays előrejelzések az öt legfontosabb robotpiac (Kína, Dél-Korea, Japán, USA és Németország) az ILO (Nemzetközi Munkaügyi Szervezet, International Labour Organization) és a Kínai Statisztikai HIvatal számaiból dolgoznak. 


A Barclays „egyéb országokra” vonatkozó megjegyzése: „a 2020-as eladásokat 30.000db-ra, a 2025-öseket 70.000db-ra becsüljük, a növekedési ütemet a német adatra alapozzuk.”

Forrás: ROBOTENOMICS
(a cikket hamarosan folytatjuk)

Hozzászólások

comments