Még mindig az elnökválasztás.

Tegnap feltettem a Facebook-ra, hogy az amerikai elnökválasztás válsága sokkal mélyebb, mint gondolnánk. Természetesen különböző vélemények jelennek meg, de az amerikai sajtó-ugyan kisebb része- még nem tekinti véglegesnek a választási eredményeket. És sokan mások. A Generál Services Administration, amelynek feladata az átadás-átvétel teljeskörű lebonyolítása megtagadta Joe Binden kérését, a folyamat elindítására, mondván, hogy  a győztest még nem nevezték meg.

William Barr főügyész felhatalmazta a szövetségi ügyészeket az USA-ban, hogy a ” 2020-as elnökválasztás igazolása előtt folytassák le a jelentős állítások vizsgálatát a szavazási szabálytalanságok ellen, ha van ilyen. Az Associated Press idézi az amerikai ügyészekhez írt feljegyzésében Barr azt írta, hogy a vizsgálatokat „akkor lehet lefolytatni, ha egyértelműen és látszólag hiteles állítások vannak, olyan szabálytalanságokról, amelyek-ha igazak-potenciálisan befolyásolhatják az egyes államokban a szövetségi választások eredményét.” Szerinte minden olyan vizsgálatot, amely ” nyilvánvalóan nem befolyásolja a szövetségi választások kimenetelét” el kell halasztani, amíg a választásokat igazolják. Ez azt jelenti, hogy azon helyeken ahol elkövettek szabálytalanságot, de azok nem jelentősek, majd később kerülnek kivizsgálásra. Az államoknak december 8-ig kell megoldani a választási vitákat, ideértve az eredmények újra számlálását, és a választási kollégium tagjai december 14-én ülnek össze, hogy véglegesítsék az eredményt.

Pennsylvaniában van a legnagyobb gond, ahol a bíróság jogellenesen engedélyezte a levélszavazatok három napig történő befogadását, jöttek is rendesen. Több államban, a mai napig nem fejezték be a szavazatok első körös számlálását. Nemcsak a szavazatok újra számlálásáról van szó, hanem Georgiában komoly kifogások merültek fel a Dominion cég softvereivel szemben, amelyeket számos más államban is alkalmaztak.  A FoxNews odáig ment, hogy cenzúrázta- azaz nem közvetítette végig-McEnamy a Fehér ház sajtótitkárának beszámolóját. Mi maradt ki? Idézem: Amerikában csak egy párt ellenzi a választói személyazonosságot, az aláírások , az állampolgárság, vagy  a jogosultság ellenőrzését. És, egy párt nem engedi a megfigyelőket a számolószobába, és ez a Demokrata Párt.

Neves jogtörténészek vonnak párhuzamot az első Alkotmány szellemisége, megfogalmazásai és jelenlegi gyakorlat között, sommás véleményük, hogy Amerikai azt veszítette el amire eddig büszke lehetett. Érdemes ezzel kapcsolatban Stephen B. Press jogtörténész írásait elolvasni. Az amerikai liberális sajtó polgárháborút vizionál, ha változna az eredmény  a csalódott demokrata szavazók miatt. És nyomatékosan hivatkozik a szélsőséges mozgalmakra akiket döntően ők  hívtak életre. Érdekes a csalódott republikánus szavazókról a jogállamiságról valahogy nem esik szó.

Hozzászólások

comments

Leave a Reply