Napi hordalék

Olvasgatom a fővárosi híreket, a Karácsony nevű nagyon főpolgármester nyilatkozatairól. Szó se róla ennyi zagyvaságot régen hallottam, és főleg az alapállás hülyeség. Nevezetesen amit a kormány adna korábbi egyetértés alapján-ugyanis abban az akkori ellenzéki képviselők is benne voltak-az nem kell, amit mi akarunk ahhoz nincs pénz, de megpróbáljuk zsarolni a kormányt. Már hidegháborút vizionál, úgy látom ez a harc lesz megint a végső. Ezek baromságok, viszont van egy dolog amit mindenki szó nélkül hagy, nevezetesen a FŐVÁROS A MIÉNK. Nos, kedveskéim, nem a tiétek, és sohasem volt az. A fővárost a történelem folyamán komoly vidéki támogatásokkal építették, az anyagi javak jó részét vidéken termelték meg. Ezért lett az ország fővárosa!!! Ennek eredményeképpen jöttek létre azok az intézmények amelyek országos hatáskörűek, és nem kimondottan budapesti. Gondolok itt a Nemzeti Múzeumra, és a többire, a kulturális létesítményekre, és hadd ne  soroljam tovább mindenki tudja, sejti, hogy mire gondolok. De, nem változott semmi a szocializmus évtizedei alatt sem. Az ország ipari üzemeit összefogó trösztök központja mind Budapesten volt, ha indokolt volt, ha nem. Inkább nem. Mi következett ebből? A rendszerváltás után a szerencsétlenül-  vagy egyeseknek nem is annyira-privatizált cégek elsősorban vidéken zárták be egységeiket. Ott, ahol talán messze környéken az egyetlen foglalkoztató volt az adott gyár, míg a fővárosban az utolsó pillanatig éltek a vízfej központok. Szóval ezzel csak azt akarom érzékeltetni, hogy Budapest nagy része talán jobban kötődik az országhoz, következésképpen nem lehet eljátszani az állam az államban című homokozós játékot. Lehetne ezt tovább rágni, de körülbelül ez a lényeg, nem beszélve arról, hogy az agyon görcsölt Liget- projektről 2013 óta törvény rendelkezik.

Más, megint a CEU, ezzel van tele az összes balliberális portál, hogy a világ legjobbjai között van két tantárgy vonatkozásában. És, megy tovább a mantra, hogy a patás Orbán elüldözte őket, tudományellenesek vagyunk, és ami a csövön kifér. Elöljáróban egy alapvető tény: a Magyarországon működő külföldi alapítású, vagy külföldi érdekeltségű egyetemek közül egyedül a CEU  volt az, amelyik nem felelt meg a jogszabályokban foglaltaknak. Kicsit ráértem, hát mondom utánanézek már hol, ki, és miért minősítette ezt a kiváló egyetemet ilyenformán? Nem is kellett sokat keresni megtaláltam a Quacquarelli Symonds intézményt, nos az Ő rangsorukban szerepel így a CEU. Eddig semmi gond, de van egy kis baj……nevezetesen ez az intézmény együttműködött néhány évig a Times Highler Education / THE /-al, amely nemzetközileg ismert és mérvadó cég. Az együttműködés már régen megszűnt, mi tetszenek gondolni miért? QS minősítési rendszere fellazult, erősen szubjektívvé vált, értékelési rendszere követhetetlen. Mintha a Tranparency International-ről olvasnék, akiknek a korrupció kutatása hasonló problémákkal küzd. Viszont a QS bemutatkozó anyagában jól mutat, hogy a THE-vel dolgoztak valamikor. Hát ennyit a mérvadó tájékoztatásról.

A fenti dolog kapcsán említeném meg, bár elég szubjektív dolog: sokan kérdezik tőlem miért nézek meg mindent ilyen alaposan? Ezzel az a baj, hogy ők miért nem nézik ugyanígy? Nos, a rövid,de komoly válasz: belém rögződött. A szocializmusnak nevezett időszakban tudjuk, hogy milyen újságírás ment….mindenről írtak csak a lényegről, az igazságról nem. Már akkor aminek lehetett utánanéztem, hozzá teszem sokszor nem volt könnyű dolgom. Most ugyanezt teszem, mert az újságírók egy része úgy látszik nem változik.

 

 

 

Hozzászólások

comments

Leave a Reply