Miskolc…a Holding és egyebek

Nézzük először a Holdig körül kialakult vitákat. A dolog onnan indult, hogy Veres Pál polgármester megválasztása után transzparenciát ígért, és kinyilvánította, hogy fontos dolgokban meghallgatja a polgárok véleményét. Ez eddig nagyon dicsérendő, csak tartok tőle ez nem fog megvalósulni. Erről már korábban írtam itt ezen az oldalon, amikor a választási lehetőségeket taglaltam. Akkor már sejtettem, hogy óriási törésvonal van a koalíciós pártok és a Polgármester Úr elképzelései között. Amíg a pártokat képviselő vezetőket a reváns a bosszúvágy vezérli, addig a Polgármester megegyezésre, konszenzusra törekvő álláspontját nehéz lesz egyeztetni velük. Bár nem értem ezt a bosszúvágyat,mert az addigi teljesítményük miatt döntöttek a választók a váltás miatt. Nos, mi történik napjainkban? Elindult a Holdig átvilágítása, amelynek eredményeként három hónap után nem tudjuk mennyi az annyi, ahogy korábban is írtam. Állítólag a jelentés elkészült, nem tudom hol elérhető- a transzparencia jegyében-de már kiszivárgott egy kivonat, amelyből pénzügyi válságról,csődről beszélnek. Ráadásul előkerültek az eddig másodvonalban lévő újságírók akik pesti portáloknak is dolgoznak, és máris telekürtölték az országot a ” miskolci pénzügyi válságról”. Vajon kinek az érdeke volt ez? A korábban ellenzéki pártok vezetői most jobbra-balra nyilatkoznak, mint a ma született bárányok, hogy micsoda botrány ez…és a többi. Nem tudom a Polgármester Úr tudott-e erről? Azt hiszem elsőként írtam a korábbi cikkemben arról, hogy milyen negatív hatása lehet az ilyen elkapkodott vélemények szétkürtölésének, elsősorban a befektetni szándékozók körében. Most milyen helyzet állt elő? A befektetni szándékozó azt látja, hogy volt korábban egy szocialista önkormányzat, amit konszolidálni kellet az államnak. Aztán jött egy Fidesz önkormányzat, amit sajtóinfók alapján megint konszolidálni kell. És most itt vannak azok akik miatt már egyszer konszolidálták a várost. A befektető levonja a következtetést, hogy itt csak hülyék laknak, és továbbáll. Lehet, hogy Debrecenbe! Mi pedig csodálkozunk, miért nem vagyunk kívánatosak más szemében? Viszont ha a befektetni kívánó eljön Miskolcra és körülnéz, és történetesen összeakad néhány velem egyetértővel és megkérdezi mi a helyzet? Csodálkozni fog, hogy mi akik itt élünk fogalmunk sincs, arról, hogy hogy áll a város pénzügyi helyzete. Megint nem egy jó pont. Tehát változatlanul áll a kérdés: hol olvasható a jelentés, vagy egyáltalán szándékozik-e nyilvánosságra hozni a városvezetés? Ha nem az sem baj, az is egy döntés, de akkor ne beszéljünk transzparenciáról.

Más dolog: megy a hülyítés ezerrel. Kétségtelen, hogy a nyugdíjasokat érintő infláció ténylegesen magasabb, mint az országos maginfláció, amit az MNB figyel. Az utolsó negyedév adatai alapján a közvetlenül a nyugdíjasokat érintő ” étkezési” statisztika szerint- mert van ilyen is- 7,4% az infláció mértéke. Várhatóan ez magasabb is lesz, mert megjelent a madárinfluenza-nem volt elég a sertéspestis- és ez további áremelkedéseket fog indukálni. Nyilvánvaló ez összetett folyamat, amit figyelemmel kell kísérni, és piacok konszolidálása után megállapítani az esetleges kompenzációs mértéket.  Ez egy normális közgazdasági folyamat. Mi történik erre? Vehemens nyugdíjasok máris szervezkednek- a nyakam rá, hogy ellenzéki politikai pártok támogatásával-és népszavazást akarnak. Küldözgetik az aláíróíveket, csak egyet felejtenek el, hogy ebben a témában nem lehet népszavazást tartani.  A közvetett demokráciának-és a népszavazás ez-is korlátai vannak. Ez kettős: egyrészt csak abban a témában lehet tartani ami az Országgyűlés hatáskörébe tartozik, valamint az Alaptörvényben megfogalmazottak miatt. Az Alaptörvény 8.cikk (3) bekezdésében foglaltak szerint:

(3) nem lehet országos népszavazást tartani:……

(b)  ” a központi költségvetésről, a központi költségvetés végrehajtásáról, a központi adónemről, illetékről, járulékról,vámról,valamint a helyi adók központi feltételeiről szóló törvény tartalmáról.” A nyugdíjról tehát nem lehet szavazni, mert költségvetést érintő törvény.

Hozzászólások

comments

Leave a Reply