Választás, európai körképpel.

Október 13-án elballagunk az urnákhoz, és eldöntjük mit szeretnénk a továbbiakban. A választás, amelynek lehetőségét hosszú ideig elvették tőlünk, szerintem még ma sincs igazán a helyén. Hogy mire gondolok? Az emberek jó része képtelen felmérni, ezek a választások elméletileg az Ő érdekeiket kell, hogy szolgálja. Ha nem látják, akkor saját érdekükkel nincsenek tisztában? Nálunk az elmúlt harminc év kevés volt ahhoz, hogy a kártékony embereket eltávolítsuk a közéletből, és van egy sanda gyanúm ez most sem lesz másképpen. Viszont ha szétnézek Európában ott sem rózsásabb a helyzet, pedig ők aztán gyakorolhatták a demokráciát, nemcsak 30 éve mint mi. Az elmúlt évek történései azt bizonyították, hogy a Bölcsek köve már nem nyugaton van. Régebben az európai országok pártjai stabilabb voltak, tevékenységük jobban kiszámítható volt, és ez látszott a gazdasági teljesítményükön is. Most mi a helyzet? Lássuk!

Franciaország az élre kívánkozik ahol a felvetődő problémákra adott nem megfelelő politikai válaszok a rendkívüli állapot bevezetését tette szükségessé. Koalíciós szakadások, a jobboldal előretörése- bár véleményem szerint már értelmetlen a jobb-baloldal megkülönböztetése-és a sárga mellényesek részéről spontán tüntetések azóta is. A britek megelégelték a Juncker-Merkel által vezetett európai tévelygéseket és döntöttek?  hogy jól-e azt még ők sem tudják. A jelenlegi folyamatokat figyelembe véve nagy esélye van a korábbi brit birodalom maradékának a széthullására is.

Menjünk tovább Brüsszelbe ahol aztán a jogállamiság a tetőponton van. Ott májusban voltak a választások, de ma sincs szövetségi kormány, annak ellenére, hogy az ügyvezető miniszterelnök Charles Michel lesz az Európa Tanács elnöke. Bár itt van egy kis bibi az biztosi posztra jelölt Didier Reyders valami korrupciós ügyben érintett. Tetszenek érteni? A kis Belgiumban féléve nincs kormány, mert nem tudnak megállapodni,de az európai ügyeket magas szinten fogja képviselni a két keresztnevű elnök úr.

Spanyolországban szintén áll a bál nem elég, hogy az ország egy része autonómiát követel, úgy néz ki, hogy az idén második alkalommal is választani kell.

Olaszország a nagy összefogások, és szakítások országa hagyományosan. Emlékezzetek a 70-es években szinte hetente volt kormányválság, most megint ugyanaz jön. Renzi szakította korábbi párttársaival, ezáltal remélem Salvini esélyeit javítja….szóval borítékolom, rövidesen kormányválság lesz, főleg a migránsok miatt.

És….végül, de nem utolsó sorban Németország ahol lassan szétesnek a korábbi megbonthatatlannak hitt koalíciók-pedig tőlünk tudhatnák, hogy az örök és megbonthatatlan szovjet-magyar barátság is véget ért- és a legutóbbi tartományi választások után úgy néz ki, hogy kell a harmadik koalíciós párt is. Mi következi ebből? Hogy a gazdaságot is megviseli a herce-hurca, nem véletlenül beszélnek német recesszióról, és közelgő válságról.

Eközben mi történik nálunk? A gazdaság szépen fejlődik, nagyon sok gazdasági tényező a csúcson van-most nem gyertek nekem a Ft-al-új családtámogatási rendszer nagy népszerűségnek örvend a fiatalok között.

E közben Brüsszelben számot kell adni a magyar jogállamiság helyzetéről, nekünk olyanoknak akik a fenti rövid áttekintésből a saját országuk problémáját nem tudják megoldani. Elképzelésük sincs rá!! Ugyanolyan képzetlen, beszűkült agyúak, mint a mi kis ballibbant ellenzékünk. Ők akik most a függetlenség égisze alatt akarnak újra hatalomhoz jutni. Ők akik amikor hatalmon voltak ugyanúgy káoszt, mit káoszt gazdasági csődöt okoztak az országnak. Csak mellesleg, ma van az őszödi beszéd évfordulója, ahol a felkapaszkodott proli gyerek bevallotta, hogy semmihez sem értenek. Aki  azóta sem találja a diplomáját, ha valaha is volt Neki. És…  ezekre szavazott legutóbb a magyar választók közül 4-500 ezer ember.

Tényleg kell valamit kezdeni az oktatással,ha még ennyi fától nem látom az erdőt honfitársunk van.

Hozzászólások

comments

Leave a Reply