Óriási…..újra megalakultak.

A rendszerváltás folyamatát végignézve, folyamatosan alakulnak különböző címek alatt ún. civil kezdeményezések. Korábban megjelentek a különféle charták, és az ügyeletes megmondók rögtön csatlakoztak, és aláírták, majd néhány hónapig nagy sajtónyilvánosság, dörgedelmes tervek, kormányváltó hangulat vizionálása….majd csendesség, és lassú kimúlás. Voltak nagyon szép alakulatok, mint például a Galamus csoport, ahol mindenféle kommunista őskövület nyomta a marxi dumát. Érdekes, hogy szoclib kormányok alatt nagyon ment a szöveg…ellenzékben szép lassan kimúltak…tetszenek tudni miért?? pénzhiány miatt. Szóval társadalmi munkában már nem volt akkora igény a kormányváltó hangulatra. Napjainkban megint megy a szerveződés…valami felelős, konzervatív értelmiség bontogatja szárnyait, 2019 02.09 óta, Csaba László a CEU professzora vezetésével. Mindig mondom, hogy napjaink történéseit valahogyan mindig elfelejtik a nagy megmondók…. ugyanis 2015 márciusában Sólyom László sugallatára létre jött az Eötvös József csoport. Ja, hogy mi volt a célkitűzésük??? A politikai jobboldalhoz, ha tetszik konzervatízmushoz vonzódó gondolkodók, tudósok, jönnek össze viszonylag rendszeresen. A csoport célja: hogy „olyan értékelvű közösséget” teremtsen, amelyben a közérdekű kérdéseket ” színvonalasan és őszintén” vitatják meg.

Alapítók: Bod Péter Ákos, Chikán Attila, Csaba László, Jakab András, Kádár Béla, Mellár Tamás, Sólyom László, Tölgyessy Péter, és Urbán László. 2017. januárjában itt tartott előadást Csaba László….vajon a gazdaság növekedési rátája hogyan fejlődik 2,0%-ról 4,0-4,5 %- ra , és az általa megadott válasz: sehogy. Azóta tudjuk, hogy a növekedési ráta Hál’Istennek nem olvasta Csaba László magvas gondolatait, és elkezdett magától fejlődni. Ugyancsak itt adta elő Mellár Tamás- azóta is kidolgozásra váró- vagyon adóztatási rendszerét ill. a sejtelmes vagyondézsma ötletét. Jöhet a kérdés mi gondom van nekem ezzel a derék társasággal??? Először is nem tudom, hogy a CEU-n oktató professzor konzervatívizmusa hogyan fér össze a CEU ” szellemiségével”? A másik lényegesebb szempont, az alapítók majdnem mindegyike kormányzati pozícióban volt korábban!!!!  Távozásukra az a jellemző amit Kovács László – nagy uniós Áfa szakértőnkről mondtak- nem hagyott nyomot maga után. Van még egy közös vonása az Uraknak, nem nagyon dolgoztak a gazdasági életben, egyetemi katedráról kerültek pozícióba,és ugye más az észt osztani felelősség nélkül és más ott döntéseket hozni, ahol a helytelen javaslatok rögtön kézzelfogható, forintban kifejezett veszteségként jelentkeznek. Vissza is mentek a biztonságos egyetemi kuckókba oktatni az ifjúságot……vajon mire???? E csapatból kirí Bod Péter Ákos aki ha jól emlékszem ipari miniszter vagy helyettes is volt, megye akkori vállalatvezetői a hajukat tépték hozzá nem értése miatt.

Most nem tudom eldönteni ez új csapat, vagy a régi folytatása??? Mindegy, és az is mindegy minek nevezik magukat…..bár egyszerűbb lenne ha Sértett emberek gyülekezete lenne a hivatalos nevük. Ezzel együtt érdemes megnézni kik támogatják az új gittegyletet??? Ami új a támogatók között, hogy most kibővült az MTA sértett akadémikusaival is kör. Szóval nevezhetnénk őket az önkritika nélküli emberek társaságának !!!!

A sokat idézett Bíbó írta, nem pontos az idézet,de lényeg az érdekes: két fajta értelmiség létezik…. a szervező, szakmai kompetenciával rendelkező…..és a másik a politikai- morális ideológiákat megfogalmazók. Helyhiány miatt az érdeklődőknek nagyon ajánlom Babits Mihály: Az írástudók árulás című eszmefuttatását.

Még egy jelentős szempont: a rendszerváltás nemcsak gazdasági-politikai változást jelent. Hozzátartozik mindazon intézmények tevékenységének átvilágítása, melyek az állampárt szoros szövetségesei voltak és tevékenységükkel az állampárt ideológiai alapját erősítették. Ennyi!!! Aztán lehet további chartákat írni…..

Ja, és most jutott eszembe érdemes lenne megnézni kik írják alá, csatlakoznak mindenhez…..szerintem rögtön kiderülne, hogy max 500, esetleg ezer ember akik mindig,és minden ellen sértettek.

 

Hozzászólások

comments

Leave a Reply