A Pax Americana vége – 1. rész

A Pax Americana vége – 1. rész
Igazából senki nem tagadhatja, hogy az USA összes nagyhatalmú lobbicsoportja (gyógyszeripari lobbi, cionista lobbi, fegyverlobbi) erőteljes szerepet játszott Hillary Clinton kampányának támogatásában és finanszírozásában. Az amerikai felépítmény három alappillére (a hadsereg, a mainstream média, és a politikai rendszer) tökéletesen tisztában volt vele, hogy Clinton a felépítmény egy eleme, és az egyetlen esélye az igazságtalan, neoliberális kapitalista rendszer élettartamának meghosszabbításához. Így válik érthetővé, miért tett meg mindent a mainstream média (CNN, NYT, WP, FOX News), hogy Trump elnökké választását megakadályozzák.  Másrészt azt láthattuk, hogy a – főként a közösségi oldalak (Facebook, Instagram, Twitter) révén véleményt nyilvánító – párhuzamos nyilvánosság Trump mellett tette le a voksát.
Kísértetiesen emlékeztet ez arra, amit Art Oliver, a california-i Bellflower korábbi polgármestere, a 2000-es elnökválasztás egyik libertariánus alelnök-jelöltje mondott két évvel ezelőtt: „Amerikában utálni fognak, ha egy ötven felettivel 9/11-et más megvilágításba helyezve próbálod megvitatni, mint a hivatalos verzió. Ezek az emberek nem képesek elfogadni, hogy más narratíva is lehetséges, mint amit a mainstream média közöl. A fiatalok nyitottabbak, fogékonyabbak, megtekintenek más forrásokból származó más véleményeket is, mint a CNN és a Fox. A közösségi médiát már nem a hivatalos hírszolgáltatók, hanem ők formálják.”
Hasonló jelenség figyelhető meg más nyugati társadalmakban is. Franciaországban az establishment-ellenes, antiszemita élcelődéseiről elhíresült kameruni származású humorista, Dieudonné M’bala M’bala youtube-videoi iránt nagyobb az érdeklődés, mint a France TV felkapottabb show-műsorai iránt. Mi történik ezekben az országokban?
Nemrég Noam Chomsky, a világhírű, zsidó származású amerikai nyelvész jelentette ki: „Trump azért győz, mert a fehér Amerika haldoklik.” A „fehér Amerika” pusztulására való utalás nem feltétlenül az emberekre értendő, hanem annak a velejéig korrupt politikai rendszernek a romboló hatására is, mely megszállta-megrontotta az Amerika-éthoszt.
Trump – a maga keresetlen, de őszinte stílusában – kimondta azt a gondolatot, ami amerikaiak millióinak fejében ott lappangott, de évek óta senki nem merte nyíltan megfogalmazni: „A lehető legkevesebb adót próbálom befizetni, mert utálom, amit az adómmal csinálnak. Utálom, amire és ahogy elköltik.”
(Folyt. köv.)
Cs. v. F.
 
 

Hozzászólások

comments