Hááát… megtörtént az, amire nem sokan számítottak.

Amire nem sokan számítottak az az amerikai elnökválasztás végeredménye. Nagyon sokan meglepődtek, és nem értik a dolgot, hogyan következett be mindez, amikor a sajtó, az összes egyéb média, a közvéleménykutatások Hillary Clinton győzelmét harsogták, illetve jelezték. A média sokszor lesajnálva emlegette a nőcsábász ingatlanügynököt – komolyan olvastam ilyen kitételt is – sejtelmesen érzékeltették, hogy hozzáértése a nullával egyenlő. Vájtfűlű újságolvasók, főleg akik olvasták Ulfkotte könyvét, már ekkor elkezdtek gyanakodni, és nekik lett igazuk. Ma Isten igazából egy dolog körül forognak a demokraták neoliberális agytekervényei, hogy kik választhatták meg Donald Trumpot az Egyesült Államok 45. elnökének??? Amikor e sorokat írom, eszembe jutott, hogy a szépemlékű J.F. Kennedy volt a 35. elnök hasonlóan nagyratörő tervekkel, társadalmi reformokkal. Remélem a párhuzam, csak elméleti, és rossz emlékezet.

Maradjunk az első kérdésnél, amely túlnyúlik az amerikai elnökválasztáson, nevezetesen a média felelősségén. Nem kell messzire menni, kis hazánkban a sajtó ma büntetlenül írhat le bármilyen hazugságot, a haja szála sem görbül. Csak nézzük meg mit hazudozott össze a ballib sajtó a migrációról, illiberális gazdaságpolitikáról – meg sem értve annak lényegét – a fékek és ellensúlyok hiányáról… csak azt felejtik el, hogy ezek a fékek, ellensúlyok tették lehetővé Magyarország csőd szélére jutását, a 20,0 mrd IMF hitel felvételét. A nem megfelelő tájékozottság, korrektség következtében érik meglepetések sokszor a hazai választókat is. Kijelenthetjük, hogy a közvéleménykutatók sem tárgyilagosak, vagy ha igen, akkor szakmailag analfabéták.

Nos, ugyanezeket a tendenciákat tapasztaljuk az európai színtéren is, akár az uniót érintő, vagy más politikai természetű dolgok esetében is. Udo Ulfkottét említettem… könyve világossá teszi mire gondolok.

Nos, ugyanez történt az Egyesült Államokban is, csak sokkal nagyobb mértékben, lévén maga az ország is sokkal nagyobb. A több éves neoliberális politika megtette hatását… az ország rossz állapotban, senki sem beszél a középosztály lecsúszásáról, és egyéb problémákról. A neoliberálisok szubkulturájában nyilván fontosabb dolog a nemi identitás felnőttkorban történő meghatározása és hadd ne soroljam mennyi, de mennyi álszent hülyeség. Senki nem beszélt a komoly társadalmi – gazdasági tragédiáról amit a subprime válság okozott… a kutyát nem érdekelte a középosztály helyzete… elsődleges volt a bankok megmentése, akik ott folytatták ahol abbahagyták. És… ne beszéljünk a katonai lobbi nyomására indított különféle demokrácia exportról.

E dolgok, látszólag nem okoztak problémát az USA-ban, legalább is ha az elmúlt néhány év sajtóját olvassuk. De a hamu alatt izott valami, amit senki sem akart észrevenni, vagy nem tartotta fontosnak. Egyetlen embert kivéve, aki ma az Egyesült Államok elnöke… ill. a januári beiktatás után.

Itt jutottunk el oda, hogy kik választották meg őt???? Illetve mit csinált jól Ő maga???
Meghódított egy olyan területet amely hosszú ideig a demokraták hátországa volt,de az elmúlt 15-20 évben a ” senki földje” lett. Ez Északkelet-Amerika egykori nagyipari régiója, amit napjainkban egyszerűen ” rozsda övezetnek” hívnak.

Üresen álló, kibelezett üzletek Detroitban (forrás: US News, Paul Sancya felvétele) 

Mi is a jellemzője ennek  a területnek???
Tehát az Északkelet vagy Észak-Atlanti partvidék. Itt szálltak partra a bevándorlók, és energiahordozókbana sem volt hiány. Kezdetben az Appalache fáit, a szén-és vasérc telepeket, a nagyesésű folyókat hasznosították. A kohászat – Pittsburgh – majd a vas-és szén szállítási útvonalai mentén Buffalo, Cleveland, Detroit. Ez utóbbiba központosult az amerikai autógyártás, amelynek következtében több tucat város alkatrész előállításával szolgálta a detroiti összeszerelő üzemeket.
De említhetjük Chicago-t a mezőgazdasági gépgyártás, húsfeldolgozás központja volt nagyon hosszú ideig. A XX. század végére komoly gazdsági problémák okoztak gondot, ezen a területen megnőtt az elvándorlás, kialakultak a szellemvárosok. Na, az itt élők életszínvonala esett talán a legnagyobbat….és mit emlegetett Donald Trump???? Valami munkaalapú társadalomról beszélt, meg olyanokat mondott, hogy hozzuk haza a gyárainkat.
Ez a munkaalpú társadalom nagyon ismerős… Közép-európában beszélt erről egy kis ország miniszterelnöke,és valami illiberális dolgot is hozzáfűzött… lett is nagy felháborodás. Amerikában ezért nem felháborodtak, megválasztották azt, aki ezt kimondta.
Komoly kérdések merülnek fel, ezek jó része azonnali megoldást követel….és itt jön a nagy kérdés, hogy milyen lesz a csapat???? Aztán a migráció… a NATO, amely kiemelt helyen szerepelt a választási programjában. Európai hadseregről beszélt, barátságosabb nemzetközi légkörröl. Mellékesen jegyzem meg, elég lenne visszatérni a vesztfáliai béke garanciákkal alátámasztott szerződéses rendszerére, amely hosszú ideig szavatolta az európai békét.
Egyelőre ennyi… a későbbiekben visszatérünk, hogy és mi változik az USA-ban,és milyen kihatása lesz ennek Európára… merthogy lesz abban biztos vagyok.

Szerző: jegenye

Hozzászólások

comments