Miért harcolunk Szíriában? – 2. rész

Miért harcolunk Szíriában? – 2. rész
(Alekszandr Dugin írásai nyomán)
A szíriai orosz katonai beavatkozás tehát logikus, egyértelmű és indokolt. Ha nem lépünk fel az USA által létrehozott-támogatott terrorizmussal szemben Szíriában, hamarosan saját határainkon belül, orosz földön kell vele felvennünk a küzdelmet. Szíria tehát jelen esetben a védelmi gyűrű szerepét tölti be, mely az Eurázsiai Uniót és Oroszországot védi. Tegyük hozzá, hogy a legitim szír kormány kérte az orosz katonai segítséget, az orosz légierő a szír hadsereggel együttműködve tevékenykedik, szemben az USA által vezetett támadgatásokkal, melyek a szír kormány akarata-kérése, tiltakozása ellenére történnek. Mivel Asszad legitim elnök, elmondható, hogy szír szövetségesünkkel együtt harcolunk az IÁ expanziója ellen.
Szem előtt kell tartanunk, milyen következményekkel járna Szíria összeomlása. Ez láncreakciót indítana el, és a dominó-hatás mintájára sorra dőlnének el a térség államai, egy, az észak-afrikaihoz hasonló káoszt eredményezve. Ez további több millió menekült és migráns Európa felé tartó özönlését eredményezné.
Az USA által keltett káosz tehát nem csak a Közel-Kelet és Közép-Ázsia, hanem Európa ellen is irányul. Minél nagyobb a zűrzavar ezekben a térségekben, annál több bevándorló fog Európa felé indulni, destabilizálva-tönkretéve annak szociális infrastruktúráját és politikai bénultságot okozva. Nem szabad elfelejteni, hogy a migrációs hullámban valószínűleg több ezer terrorista is bejut Európába. Ha a káosz-tendencia folytatódik, a jövőben akár 10-30 millió további bevándorló érkezik Európába, ami Európa végét fogja jelenteni. Az európai kontinens nem feltétlenül iszlamizálódna, de a végletekig kimerült kontinens teljes káoszba süllyedne.
Oroszország harca tehát európai érdek is. Oroszországnak szüksége van Európára, és Európának is szüksége van Oroszországra, még ha ezzel nincs is tisztában. Európa összeomlása kárt okozna Oroszországnak, ugyanis határait már nem csak délről, hanem nyugatról is veszély fenyegetné. Történelmi kontextusban Oroszország úgy tekintett Európára, mint a pajzsra, mely évszázadokon keresztül feltartotta a török hódítást. Ma a szerepek megcserélődtek, ezúttal Oroszországnak kell védenie Európát is, nehogy káoszba süllyedjen.
Fentiek miatt a szíriai szerepvállalásnak számos dimenziója van: Oroszország aktívan veszi fel a küzdelmet az USA globális, hegemón törekvéseivel szemben, védi a saját és Eurázsia biztonságát, és – egyfajta védőernyőt képezve – küzd Európa káoszba süllyedése ellen is.

Cs. v. F.

Hozzászólások

comments