Nyílt levél Csányi Sándor Úrnak, az MLSZ elnökének.

Tisztelt Elnök Úr!
Kis dolgozatomat azért nyílt levél formájában teszem közzé, mert így jó esély van arra, hogy elolvassák, és nem tűnik el a hivatal útvesztőiben. Sokat tépelődtem, hogy most kell-e ezt a levelet megírni, amikor eufórikus hangulatban várjuk újabb megméretettésünket. Ha történetesen jól sikerül az EB, akkor senki sem foglalkozik kis írásommal, mert rögtön jönnek a szokásos lózungok, hogy…..a megkezdett munkát folytatni kell……jó úton járunk…stb. Istenem, hányszor hallottuk ezen megnyilvánulásokat és aztán minden maradt a régiben. Aztán ha mégsem az elvárásoknak megfelelően alakul az EB, akkor annyi, de annyi énmegmondtam kezdetű gyalázkodás fog megjelenni ami esetleg háttérbe szorítaná véleményemet. Aztán mégegyszer végig gondolva a dolgot arra az álláspontra jutottam, hogy írásom nem a mai történésekre vonatkozik, ill. a leírt folyamatok végeredménye a mai állapot.

Mindenki máshogy dolgozza fel. Forrás: 444

Ezen rövid bevezető után lássuk a medvét!

Elöljáróban, hogy az alaphangot is megüssem, szeretném leszögezni, hogy a foci Magyarország egyik legsikertelenebb sportága, a befektetett pénz, energia megtérülése sem rövid, sem hosszabb távon nem realizálható, egyértelműen veszteség. Mire alapozom véleményemet…..az eredményekre.
A magyar foci 1938-ban és 1954-ban nyert két világbajnoki ezüstérmet. Ehhez jön három olimpiai aranyérem-1952, 1964, 1968- amelyekből az utóbbi kettő értéke megkérdőjelezhető. Megkérdőjelezhető azért, mert a FIFA döntése alapján olimpián profi, azaz szerződőtt játékosok nem vehettek rész, addig a mi bújtatott profi játékosaink a Fair Play jegyében vígan verték más országok erre az alkalomra összeszedett másod-, harmadvonalbeli csapatait. A sorba tartozik még 1964-ből egy Eb bronzérem. Hááát ennyi!!!! A tárgyilagossághoz hozzátartozik, hogy egyéb nem mérhető számok alapján a magyar válogatott néhány évig a világ meghatározója volt, de ez nem tükröződik az eredményekben.

Hogyan jutott el a magyar foci Puskásék generációjától a mai gödörig – ezt csak röviden érintem –  a fő kérdés, hogyan lehet kilábalni ebből a szakadékból???? Tudom, ha véletlenül elsül az EB, gödör sem volt, mit beszélek szakadékról.

Meggyőződésem, hogy sporttársadalom mindig is leképezte a magyar társadalom viszonyait. Nyilvánvaló, ez alól a foci sem mentesíthette önmagát, sőt a szabályok egyszerűsége miatt, és hogy mindenki kipróbálta -a gyerekek első játékszere egy időben a labda volt, ez ma már nincs így – nagyon népszerű lett. Igen nálunk mindenki ért a focihoz!!!! És… mégis itt tartunk…talán ezért.
Nem tudományos pontosságúak az elmúlt időszak folyamatai, de nem is ez a céljuk. Az ötvenes- hatvanas évek egyik kitörési pontja a hazai szürkeségből a sport volt. Ezt támogatta a mindenkori politika is, mivel minden területen bizonyítani kellett a szocializmus felsőbbrendűségét a kapitalista társadalom felett. Ráadásul az akkor rendkívül népszerű focisták mellett sokan süttették magukat, vették ki részüket a népszerűségből. Talán itt kezdődött az, amit lobbinak, korrupciónak, vagy a jó Isten tudja minek nevezünk….. a dolog lényege, hogy a törvényes rendet, utat ki lehet kerülni. Amikor focisták mondják meg, mit kell csinálni, a vezetők bábbá válnak de a jól jövedelmező állásuk miatt mindent elnéznek a sportolónak.. elintézik a vámsértéseket, ittas vezetéseket, soronkivüli lakásosztogatásokat, stb. Ez politikai szinten is megnyilvánult az azonos szakszervezethez tartozó csapatok a vezetők tudtával – sőt sokszor ők inspirálták őket – vígan bundáztak. Előre tudni lehetett, hogy a vasas szakszervezethez tartozó Vasas, DVTK, Csepel a tabella függvényében hozza az eredményeket, de ugyanez volt a helyzet a fegyveres testülethez tartozó Honvéd, Újpest esetében is. Nem véletlenül bukott ki nálunk először a legnagyobb bundabotrány, ahol bizonyított tény volt, hogy az egész NBI-NBII bármely csapata késznek mutatkozott az eredmény egyéb módon történő befolyásolására. Nyilván ilyen közegben esnek a teljesítmények, nincs erkölcsi alapja a megtisztulási folyamatnak!!!! Annyira nincs, hogy napjainkban bíróságok előtt állnak focisták a fogadási csalások miatt. Ez a rossz értelmű uram-bátyám kapcsolat még ma is tetten érhető a focitársadalomban, de erről később.

Ha most valaki felteszi a kérdést……na, jó, de mi köze ennek a mai focihoz???? Azt kell válaszoljam nagyon sok, ugyanis a leírt főbb tendenciák folyamatában jelentkeztek és vannak jelen a mai fociban is.

Most érkeztünk el fő mondanivalómhoz…..nevezetesen ebben a környezetben egyre jobban esett a magyar foci színvonala, egyre képzetlenebb játékosok kerültek az elsőosztályú csapatokhoz, az edzői garnítúra csak szájban, dumában volt európai színvonalú. Az elmúlt időszak „eredményei” ezt fényesen bizonyitják. És… ez az a pont ahol a magyar foci általános válsága tettenérhető!!! Ide csak egy példát idézek, Sir Alex Ferguson néhány éve magyar edzőknek tartott előadást, majd az előadás végén lehetőség volt kérdések feltevésére….egyetlen egy kérdést nem kapott a hazai edzőktől. Újságírói kérdésre Csank János ezt azzal magyarázta, NEM MONDOTT SEMMI ÚJDONSÁGOT!!!

Nincsenek megfelelően képzett nevelő, ha tetszik utánpótlás edzőink!!! Egyáltalán a magyar edzőképzés színvonala szerintem a nem mérhető kategóriában van, és ennek is meg vannak az okai. Tulajdonképpen ezért készült ez a kis dolgozat. Feltűnt, hogy 2006-ban foci berkekben fellángolt a vita kell-e edzésnaplót vezetni???? A neten számos „szakmai” hozzászólás hangzott el az ügyben. A kérdés felvetése már önmagában nevetséges…..minden valamire való sportágban edzésnaplót vezetnek, mert ennek alapján mérhető, hogy mennyire jó az adott edzésterv,és mit fejlődött a versenyző. Fociban ez rögtön úgy vetődik fel mihez képest???? ugyanis több „elsőosztályú” focistával beszélgetve kiderült, hogy fogalma sincs mit tud 40-60m-en futni, ilyen jellegű felmérések nincsenek, vagy ha volt is valahol, ezt senki sem tartja számon. A TV-ben korábbi „sztár focistáink” bőszen magyarázzák, hogy fejlődés van, mert a mi játékosaik is futnak annyit egy meccsen, mint a külföldiek…..csak azt felejtik el, hogy azonos, tehát 10,0 km -es futásteljesítményen belül a kinti játékos 40-50 maximális erejű sprintet csinál…míg nálunk??? Ezekről a foci körüli megmondó emberek nem beszélnek….miért…..mert ilyen jellegű tapasztalatuk nincs, nem tanulták meg. A magyar focikultúra annyira gyenge, ha valaki megnézi a csapatok bemelegítéseit látható, hogy a játékosok szabályosan gimnasztikázni sem tudnak, futóstílusok gyalázatos, felugrásnál csapkodnak össze-vissza a karjukkal tehát nem koordinált a mozgásuk. Néhány mondat erejéig nézzük meg mi történik más sportágakban? Már kisgyerekek edzésnapló alapján dolgoznak, fejlődésüket állandó felmérésekkel ellenőrzik, komoly szakmai műhelyek alakultak ki, így nem csoda, hogy úszásban, kajak-kenuban, vizilabdában és hadd ne soroljam a világ elitben vagyunk. Az itt dolgozó edzők magasan képzettek, képben vannak milyen újdonságok vannak a világban, és azt rövid úton átültetik a gyakorlatba, vagy TŐLÜNK VESZ ÁT VILÁG edzésmódszereket. Elmondhatjuk ezt a fociról????? Közel sem…és ez a nagy kérdés miért nem ??? Erre próbálok választ adni a következőkben, de elöljáróban leszögezem, hogy példátlan mélyponton van az edzőképzés!!!

Nézzük a kiválasztást: mi történik,ha bármelyik elsőosztályú focista befejezi pályafutását…..nagyrészük a fociban képzeli el további jövőjét. Eredeti szakmájába nem tud visszamenni, hiszen a sport miatt csak az iskola befejezése volt a cél, ahol bizony a klubvezetők is kéréseket fogalmaztak meg az iskola felé….engedjétek már át, jó fiú…stb. Összességében megállapítható, hogy futballistáink többsége nem tartozik szellemtörténetünk óriásai közé. Annál nagyobb tisztelet azoknak, akik rendesen tanultak, és sokuk a polgári élet más területein is sikeresen boldogulnak. Tehát a volt játékosállomány kontraszelekciója itt kezdődik!!! Mit csinál az egyesület,….a klubelnök megveregeti a vállát és rábízza a gyerekek nevelését, edzését,és előtte vagy mellette elvégzi valamelyik licenctanfolyamot!!! Tetszik érteni??? a Testnevelési Egyetem szóba sem kerül. Nyilván nem, mert ott olyan fogalmakkal ismerkedne meg, amivel egész addigi játékos pályafutás alatt nem találkozott!! Esetünkben ez a jó ember nagyon megfelelő díjazás mellett „neveli” a gyerekeket. Ez annyira nem köti le mérhetetlen kapacitását, hogy e mellett még más üzlettel is foglalkozik, esetleg  teljesíti a támogató apukák kéréseit, hogy azért a fiacskájuk kerüljön már be kölyökcsapatba. Világos: amikor neki voltak gondjai, akkor láthatatlan kezek- vagy nem is annyira láthatatlanok- neki is segítettek. Összefoglalva a hazai foci nevelő-és utánpótlásedzők nagyrésze egy rosszul értelmezett szociális háló eredményeként tevékenykedik, szakmai felkészültsége valamilyen licenctanfolyamhoz kötődik, gyakorlati tapasztalata honnan volna, hiszen őket sem tanították meg semmire sem annak idején, ami edzéstapasztalata van, az sok esetben az első csapatnál tevékenykedő edzőktől átvett módszer, ami lehet, hogy kétévente változott. Érdemes lenne megvizsgálni a különféle lincenctanfolyamok oktatási anyagát, erre terjedelmi korlátok miatt nem kerül sor,de az érdeklődő közel sem  dicsérő cikkek tömkelegét olvashatja a neten. Merem állítani, hogy ezek a tanfolyamok egy komolyabb OKJ-s tanfolyam szintjét sem érik el. Véletlenül kiemelve egy pénzügyi- számviteli ügyintéző tanfolyam 960 óra, amit 11 hónap alatt végeznek el…..akkor mit lehet oktatni 380 órás licenctanfolyamokon??? Ráadásul a Mezey által annak idején felügyelt Pro licenc is teljesen önállósult, néhányan végeztek rajta, de a hazai uram-bátyám rendszert ismerve sok szakmaiság nem került a fejekbe. Na, ennyit erről, nyilván ezt a kérdést napestig lehet boncolgatni, de az emberfia nem ezért ragad tollat, hanem a megoldás felé kellene irányt venni.

Készüljünk fel arra, mi történne ha Csányi úr feltenné nekem a kérdést, mint annakidején Potrien őrmesternek a köztársasági elnök: mondja kedves Potrien, maga mit csinálna az én helyemben???

Nos, nézzük mit válaszolnék???

1. Megyénként felmérném az általános iskolások létszámát, és minden iskolában megszervezném a testnevelő tanárok vezetésével az iskolán belüli, és minden nagyobb településen az iskolák közötti korosztályos gyermek focit. Hogy milyen formában és hogyan valósuljon meg: az országban, ha van valahol jó kezdeményezés, azt adaptálni kell. A résztvevő testnevelő tanárokat az MLSZ díjazná a megyei szövetségek felügyelete mellett. Igen, a meglévő megyei szövetségeknek nagyobb szerepet kell vállalni a megyei gyerekfoci irányításában,szervezésében.Kérdés: vannak-e ehhez megfelelő emberek? Ha nincsenek, meg kell őket találni.

2. Miután a hazai akadémiák megalakultak ezek bevonásával kb. 10 országos központot hoznék létre ahová különböző országokból kimondottan 6-15 éves korosztállyal foglalkozó nevelőedzőket hoznék be. Itt nagyon alapos elemző munka alapján történne a kiválasztás ki, mennyi, később nagy csapatokokban focizó játékosokat nevelt ki. Alaposan elemezni kellene, hogy a nagy csapatok milyen forrásokból, hogyan biztosítják utánpótlásukat? Amennyiben ezt látjuk, akkor több országból, angol, holland, német, olasz, spanyol edzőket, hogy az általuk képviselt eltérő futballkultúra megtelepedjen hazánkban. És most jön a lényegi dolog… ezen edzők, edzőcsapatok mellé Testnevelési Egyetemet végzett, futball iránt elkötelezett, fiatal edzőket tennék, hogy közelről és folyamatában lássák, milyen edzésmunka folyik. Az évek alatt így nyert tapasztalatok alapján lehet fokozatosan kialakítani,és beépíteni a magyar specialitásokat. Ezek a külföldi edzők egyszerre több csapattal is foglalkoznának, a magyar segítőkkel együtt. Mindemellett meg kell szervezni ezen korosztályok országos bajnokságát az akadémiákon kívüli csapatok bevonásával. Lényeg, hogy ezek a fiatal játékosok egész nyáron foglalkoztatva legyenek. És…mindezek mellett egyéni kartonok vezetése róluk, hogy teljesítményük mérések alapján követhető legyen, világosan feltérképezve, hogy ezeknek a játékosoknak milyen egyéni képzést kell pluszban biztostani, hogy fejlődésük töretlen legyen.

Nem kell szégyellnünk magunkat a külföldi edzők miatt.Ne feledjük az 50-60-as években magyar edzők rakták le a spanyol ,portugál,olasz stb foci alapjait klub és válogatottszinten egyaránt. Most nekünk van szükségünk arra, hogy amit mi adtunk nekik azt valamilyen formában visszadják.Akkor a mi edzőinket jól megfizették, ezt nekünk is meg kell tennünk,tehát ha lehet életvitelszerűen itt élő  3-4-5 fős edzőstábokra van szükség. Nem győzőm hangsúlyozni: minőségi, már eddig is kiválóan teljesítő edzőkre van szükség, hiszen voltak már nálunk külföldi edzők akiknek a teljesítménye sok kivánnivalót hagyott maga után. Viszont látjuk, hogy német bajnokságban felkészült Dárdai Pál,mire képes, és hasonlóan Bernd Storck aki most éppen csúcsra járatja a válogatottat.Ha megtaláluk a kulcsembereket akkor innentől kezdve szervezés és ellenőrzés a legfontosabb feadat, hogy ezen emberek tudásából a maximumot kihozzuk, alaposan figyelemmel kísérni a mellettük dolgozó 8-10 magyar kiesegítőt is, akik a későbbi edzőgenereációk első fecskéi lehetnek. Alap, ahogy fentebb írtam Testnevelési Egyetem, és nem azért mert misztifikálom az egyetemi végzettséget,de itt olyan alaptudásra van szükség ami más úton jelenleg nem szerezhető meg. Az más kérdés, ha a Testenevelési Egyetem is kialakít kapcsolatokat más focit oktató külföldi egyetemekkel, oktatási központokkal és így növeli a saját oktatási színvonalát. Ugyanis ne mondja nekem senki,hogy az olaszoktól megszokott védekezési stílus, és erre épülő kontrák, genetikailag kódolva van bennük. Vagy a németek labdával történő hihetetelen gyorsmozgású játéka, a spanyolok óriási technikai tudása a rövid passzos játékban amelyik elve nagy robbanékonyságot tételez fel…..Erre ne mondja senki, hogy ez genetikai adottság, nem, ezt tanulták, ebben nőttek fel!!!!….na, ezt kell tudnunk kik tanították őket, mit tudnak ezek az iskolák,és ezeket az embereket kell megszereznünk. 

Ha nem sikerül tíz központ akkor legyen öt, de induljunk el az úton. Azzal nem érünk semmit, mint eddig is tette egy-két licence tanfolyam, hogy egy hétre kiküldenek embereket a külföldi módszerek „tanulmányozására”. Ugyan kérem, már az ötlet is hülyeség….mit lehet egy hét alatt megtanulni, amikor azt sem tudják milyen fázisban van a csapat…alapozó, formábahozó stb.

Röviden ez a lényeg, de  mi lehet a probléma a koncepcióval??? Az hogy az állóvízben tapicskáló jelenlegi képességeikhez képest a fociból nagyon jól megélő akárkik mindent megtesznek a program szabotálásáért, ezért teljesen új írányító stábot kell létrehozni. A régieknek tudomására hozni…ennyi volt, nincs tovább, illetve dolgozhatnak, de nem a mainstream vonalban. Ha valami csoda folytán mégis eredményesen, akkor is a magyar foci nyert. Ennek a koncepciónak a kidolgozása révén 10 éven belül komoly fizikai- szellemi tudással felvértezett fiatal  labdarúgó- és edzőgeneráció alakítható ki. Ráadásul a program jellegéből adódóan évente mérhető lenne az előrehaladás.

Ezt a cikket június 16-án írtam, kicsit pihentettem, és most 26-én fejeztem be. Közben végignéztem válogatottunk teljesítményét ami meggyőzőtt arról ,hogy ez az egyetlen játható út….és ehhez az MLSZ-nek most megvan a pénze. Storck kapitány úr alátámasztotta amit leírtam, hasonló kaliberű embereket kell behozni az utánpótlásba is.
Sok beszédnek, sok az alja- tartja a bölcs magyar közmondás….ehhez tartom én is magam, azt hiszem a lényeget sikerült leírni……akiket érdekel kellemes olvasást.
Nos, kedves Csányi Úr a magyar Potrien röveden ezt válaszolja Önnek. Ha elolvasta köszönöm a türelmét. A mai meccsre továbbra is Hajrá Magyarok!!!!

Saját írás: jegenye






Hozzászólások

comments

Nyílt levél Csányi Sándor Úrnak, az MLSZ elnökének.” bejegyzéshez ozzászólás

  1. Tisztelt Jegenye!
    Azt kell mondjam, hogy Ön alul informált az edzőképzés területén és számomra úgy tűnik, ezen a területen semmilyen tapasztalata sincsen. Ha feltételezésem igaz, akkor viszont cikkének diagnózisra és terápiára vonatkozó részét is fenntartásokkal kell fogadni.
    A magyar futballt a TF és társintézményeinek primitív szakmai képzése lökte a sírba.
    Ezen leszakadást állította meg a Mezey féle UEFA edzőképzés, amely modernizálásra került Szalai úr vezetésével. Így a TF és az általa képzett testnevelők kezébe tenni a magyar futball jövőjét, enyhén szólva is a komolytalanság kategóriája, annál is inkább, mert alaphelyzetben a legtöbb kárt okozták a magyar futballnak. Arról nem is beszélve, hogy szakanyagaik a vicc kategóriájába sorolhatók.
    Lásd Tóth-Pári szakkönyvét, amelyben megalkották a legjobban úszó focista képzési koncepcióját ill. a mai napig bálványozott Csanádi könyvet, amely gondolkodási rendje méreg a magyar futballra.
    Üdvözlettel: Ferenczi Attila

  2. gondolom abban mindenki megegyezik hogy jateklehetoseg kell az ifibol kikeruloknek.kulfoldi jatekosok haza kiveve nemzetkozi klasszisok vagyis
    senki mert az mi a fasznak jonne ide.

  3. Tisztelt Ferenczy Úr!
    Az illem úgy kívánja, hogy én se nickname alatt válaszoljak, tehát Fórizs Antal vagyok,és valóban nem szakmabeli, okleveles közgazdász vagyok.Akkor miért ütöm az orrom a fociba??? A sportmúltam miatt, 6éves korom óta úsztam,és 16 évesen már OBII- es vizílabda csapatban centerként játszottam.19 évesen amikor szétesett a csapatunk, véletlen folytán az atlétákhoz kerültem, ahol a 70-es években tízpróba csapatban magyar bajnok,ebben valamint más atlétikai számokban magyar bajnoki helyzett voltam.Mikövetkezik ebből??? Az, hogy saját példámon keresztül és természetesen az edzésnapló vezetése által komoly tapasztalataim vannak gyorsasági, gyorsasági állóképesség növelése terén.Azt hiszem abban egyetérthetünk, hogy sok minden mellett pont ez hiányzik a mai futballistákból, ami ráadásul egy bizonyos koron túl nehezen fejleszthető. Aztán még egy érv amit Ön megmosolyog majd,de nem kellene….5 éven keresztül láttam a 70-es évek DVTK-jának edzéseit délelőtt,délután,mivel én is akkor edzettem. Érdekes a DVTK akkori- nyugodtan mondhatjuk- sikeredzője Szabó Géza testnevelő tanár volt.Miért figyeltem a focisták edzéseit????, mert már akkor láttam hacsak felét vennék át az atléták edzésmódszereinek,mennyivel ütőképesebb lenne a csapat.Egyébként Szabó Géza is ebbe sz irányba tartott,mert atléta szemmel nézve is törekedett a csapat futóteljesítményének mind minőségben, mind mennyiségben való javítására.A TF -el kapcsolatos felvetésemet teljes,ill egyoldalúan értelmezi.Én a TF-en folyó képzést az élettani,terhelhetőségi,hadd ne soroljam miatt tartom fontosnak ezek máshol nem szerezhetők meg.Valóban taktikai,csapatépítési,és egyéb szempontok alapján nem világszínvonal,de az általam OKJ-s tanfolyamoknak nevezett licence tanfolyamok sem azok.Lehet, hogy papíron igen,de a gyakorlatban valahogy ez nem jön át.Tudja ez kicsit úgy néz ki,hogy úszómesterek kezdenének úszókat tanítani,és majd később jön valamikor a minőségi munka.Ez siker sportágainkban pont fordítva van, akkor miért van a fociban pont másképpen??? Aztán nem olvasta figyelmesen a TF-el kapcsolatos véleményemet,mert én azt írtam,hogy a 4-5 fős külföldi profi nevelők mellett tanulhatják meg a szakmát.Visszatérve, hogy nem vagyok szakmabeli ezen a ponton,bármilyen furcsa nem is kell….itt a szervezeti kereteket kell kialakítani és megtölteni tartalommal.Nos, erre tettem kísérletet, változatlanul állítva ahogy nincsenek nemezetköziszintű edzőink az utánpótlásvonalon, még tragikusabb a helyzet. Egy személyes megjegyzés, nem értem miért védte meg a Mezey rendszert,mert megnézetm egy vidóját" Miért rossz a magyar foci?" ha jól emlékszem, és ott az aláírt szövegből az derül ki,hogy korábban Ön sem volt elájulva ettől.Üdvözlettel: Fórizs Antal

  4. Köszönöm a visszajelzését. Már a vitaprobléma kiinduló pontjában sem értünk egyet, mert a magyar focista alaphelyzetben a magyar focista futballozni nem tud és nem a futómennyiségével van a baj. Lásd Petrekanics Máté nyilatkozatát: "A magyar focista sokat fut, de sose jó irányba." A magyar futballt "a minden futballproblémát kondicionlni szemlélet" lökte a sírba, amikor mindent arra vezettünk vissza, hogy a magyar futballista, nem fut, nem hajt nem akar. Ezt a szemléletet a TF és társintézményei terjesztették el és ennek fő zászlóvivői a testnevelők voltak, akiknek egyik elrettentő példája az Ön által sikeredzőnek aposztrofált Szabó Géza. Aki pontosan nem ismerte fel a totális futball játékszervezési részét és nem tudta adaptálni a magyar közegbe és amit Verebes oldott meg elsőként és egyedüliként a magyar edzők közül. Ő a 1974-78 közötti követelményrendszer egyik hithű katonája és csatlósa volt. A futballból csak annyit látott, hogy sokat kell benne futni, de a játék szellemi tartalmát nem ismerte fel.
    A futball szellemi sport, így abban edzésnaplót vezetni teljesen máshogy kell, mint az atlétáknál. Egyébként az atléta edzők zseniálisan csinálják, mert kitalálnak egy kb. 40 db gyakorlatból álló mozgássort, elméletet tesznek mögé, színes bójákkal színesítik, és bekajáltatják az ostoba labdarúgó edzőket a gyakorlatsoruk futballhatékonyságáról, akik mindezt meg is eszik. Én 1968 óta vagyok a futballban, és ha felvázolnám Önnek, hogy melyik korban milyen atlétaedzők által kitalált képességfejlesztést tanítottak nekem, akkor lehet, hogy elcsodálkozna. Mert labdát futballedzésen nem láttunk, a labdarúgó edző focizni nem tanított meg, de minden olyat csináltunk, aminek semmi köze nem volt a futballhoz, de az atlétaedzők előszeretettel használták az ő sportágukban, ahol dönteni, gondolkozni nem igazán kellett. Csak arra kellett figyelni, hogy orra ne bukjon a futó.

  5. Ferenczi úr!
    Látom nagyon nem értünk egyet,de próbáljon meg elvonatkoztatni, hogy mióta van a futballban,és a Tf-től. Amint a cikkemben is írtam nem vagyok TF mániás az én koncepciómnak csak egy szegmensét képviseli.Az én elképzelésemben a központi téma a gyorsaság, magasfokú labdabiztonság és a labdával történő gyors mozgás.Ne nézze le az atléta edzőket,lehet a mai futballzsenik nem értették meg amit akarnak.Erről írok,hogy a mai magyar utánpótlásban felkészületlen edzők dolgoznak.Az eddzésnapló ,vagy a játékosokról vezetett kartonok az alapja a folymatos felméréseknek,hogy tudjam miben fejlődött a játékos, miben nem és annak megfelelően képzem tovább.Ebben többségében labdával végzett gyakorlatok is benne lennének. Tehát tetszik vagy nem tetszik utánpótlás akadémiai központok kellenének magasan képzett külfödi edzők vezetésével.Egyébként nem ismerve Önt egy-két korábbi írását megnézetem, és úgy látom,hogy sok esetben a korábbi gyakorlattal Ön sem ért egyet.Jelen pillanatban Önt az zavarja,hogy egy a brancson kivüli tesz javaslatot dolgokra.Igen, más területen is előfordult már,hogy az ún. kivülállók néha jobban látják a dolgokat…..tudja az fák és az erdő esete.Amiben mélységesen egyetértek Önnel, hogy a foci ha jól csinálják komoly szellemi sport,de ha az alapok hiányoznak….tudja a legendás Hofi mondás: úszni tud??? és ha megfizetem???Egyébként nem tudom emnnyire kíséri figyelemmel a magyar sportsajtót….már megjelentek a cikkek a magyar zseniktől,hogy mennyire nem Storck érdeme az Eb szereplés…ésatöbbi. Ja, mot látom többször hívatkozok a magyar "edzőzsenikre"kérem nehogy félreértse nem Önre gondolok.

Hozzászólások lezárva