Echo Papa: a zsoldosvezér magánlégiereje (12., befejező rész)

A vizsgálódások ellenére az Airborne-nál nem aggódtak. 2016. március elején az igazgatóság egy új létesítmény alapjait fektette le a bécsújhelyi repülőtér mellett, helyi előkelőségek társaságában. Az Airborne sajtónyilatkozata szerint a „cég számos megrendelést kapott nemzetközi rendőri és katonai szervezetektől”. 

A vállalat példátlan növekedést és létszámbővítést helyezett kilátásba. Az emelendő épületek közt szerepel egy hangár, amelyben az „érzékeny” projekteket fogják kivitelezni, ennek szeptemberre kell elkészülnie. 

A reklámkiadványokban szereplő módosított Thrush, itt az osztrák Alpok felett. Jelenleg ez a gép vesztegel Kelet-Afrikában.

A Frontier Services Group hong-kongi vezetőségi ülése után polgárháború tört ki a cég berkein belül. Egyik oldalon Smith és Fallon admirális álltak, a másik térfélen pedig Prince és a támogatói, a kínai kormány tulajdoni hányadát képviselő igazgatósági tagok. Az amerikai vezetőségi tagoknak a kormány tisztviselői azt javasolták, hogy szakítsanak meg minden üzleti kapcsolatot Prince-szel – az állami vizsgálatok ugyanis egyre kiterjedtebbek lesznek, és befolyásolni fogják az FSG üzletmenetét. 

Smith frakciójának szempontjából a hong-kongi ülésnek kellett volna eldöntenie, hogy az általa felépített céget meg lehet-e menteni. Nézetük szerint az FSG-nek sosem volt célja, hogy a biztonsági piacra merészkedjen. Egy nyilvánosan jegyzett, a legismertebb amerikai zsoldos által vezetett cég ugyanis sosem kaphatta volna meg az amerikai kormánytól az engedélyeket ahhoz, hogy katonai magáncégként idegen kormányokat szolgáljon ki. Az igazság pillanatára vártak: Prince kijelöl egy új irányt a cég számára, vagy pedig Smith és a többi amerikai, akiket Prince toborzott három évvel ezelőtt megszilárdítják az FSG eredeti küldetését. A kínai vezetőségi tagok egyértelműen Prince mellett álltak, azt mondták, hogy Prince tapasztalata és hírneve hozzá fog járulni ahhoz, hogy biztonsági, kiképzési és terrorelhárítási szolgáltatásaikat eladhassák a kínai piacon. Az ülésen még csak szavazásra sem volt szükség, Prince, a kínai kormány küldöttei és néhány igazgatóságbeli szövetségese a cég elég hányadát ellenőrizte, hogy akaratuk érvényesüljön. Az amerikaiaknak azt mondták, hogy az FSG-t Kína globális gazdasági terveinek támogatására hozták létre, a logisztika és a légiközlekedés pedig csak melléküzemág. A határozat teljes 
mértékben megcáfolta az FSG amerikai vezetőségét, főként Smitht és Fallon tengernagyot. Prince megnyerte a csatát. 

Az amerikai kormány fokozódó vizsgálata, és egy felégetett hidakkal teli vállalati környezetben azonban újra és újra elő fog kerülni a kérdés: Prince a háborút is megnyeri-e?

Egy volt amerikai hírszerző, aki egy időben sokat dolgozott együtt Prince-szel, ezt mondja: „Zseniális ötlet – logisztika Afrikában – erről beszélt Prince tíz éven keresztül. Az FSG-vel csukott szemmel kereshetett volna pénzt. Ebben mindenki egyetért, mégsem így tett. Hogy miért? Mert az túl unalmas lett volna.”

Forrás: The Intercept, Jeremy Scahill és Matthew Cole cikke
Ford.: BG

Hozzászólások

comments

Leave a Reply