Destabilizációs kísérlet Kazahsztánban?

Destabilizációs kísérlet Kazahsztánban?
Szerda reggelre virradóan elfogták a június 5.-i terrortámadás egyik gyanúsítottját – közölte a Kazah Belügyminisztérium. Mint ismert, vasárnap támadást intéztek iszlamista fegyveresek a kazahsztáni Aktobe városában a nemzeti gárda egyik létesítménye és két fegyverbolt ellen. Az akció kudarcba fulladt, a hatóságok semlegesítették a támadókat (orosz források tizenhárom likvidált iszlamistáról számoltak be).
Kieg.: 2016.06.08-án reggel újabb támadásra került sor, egy gyerektáborra nyitottak tüzet ismeretlen fegyveresek.
„Bár Kazahsztánban nem jellemzőek az iszlamista sejtek erőszakos akciói, napjainkban fokozottan ki vannak téve a terrorveszélynek azok az országok, melyek geopolitikai elhelyezkedésükből fakadóan a globális játékosok érdekeinek metszéspontjában helyezkednek el.” – mondta Rosztiszlav Iscsenko politológus, a Rendszerelemző és Előrejelzési Központ elnöke. – „Kazahsztán is ezen országok közé tartozik, ahol Nurszultan Nazarbajev elnök politikailag stabil, erős gazdasági alapokon nyugvó országot hozott létre, semlegesítve az etnikai-vallási konfliktusokat.”
A politológus megemlítette, hogy az aktobei támadás mintája emlékeztet a líbiai forgatókönyvre. Kadhafi Líbiája szintén belsőleg stabil ország volt, mígnem egy napon – külföldről támogatott – iszlamista szélsőségesek el nem foglalták Bengázi fegyverraktárát, kirobbantva egy polgárháborút, mely végül a líbiai államiság megsemmisüléséhez vezetett.
„Nem újdonság, hogy országunkban földalatti iszlamista sejtek működnek.” – mondta Alekszandar Knyazev kazah politikai elemző. – „Az aktobe-i támadások azonban megmutatták, hogy államunk képes a terrortámadások megelőzésére és a terroristák semlegesítésére.”
Aktobe városa sok szempontból hasonló Bengázihoz: kellően nagy település ahhoz, hogy a lázadók fővárosává váljon, ráadásul mivel elég messze van a fővárostól, Asztanától, a kazahsztáni nagy távolságok miatt az ország fegyveres erői csak nehézkesen és lassan mozgathatók, melyek az ország méretéhez viszonyítva amúgy is csekély létszámúak. A város logisztikai elhelyezkedése is lehetővé teszi, hogy egy – ki tudja, kinek a megbízásából – kikiáltott „lázadó kormány” központjává váljon. A közelben található Kandyagash vasúti csomópont is, és közel is fekszik az orosz határhoz, ami lehetővé tenné az iszlamisták Oroszországba történő exportálását is. Az orosz-kazah határ az Eurázsiai Gazdasági Unió szerződéseinek megfelelően amúgy sem teljesen zárt, a több ezer kilométernyi sztyeppei határok őrzése amúgy sem kivitelezhető, mivel erre egy külön hadseregre lenne szükség. A kazah sztyeppéken a dzsihádisták jól ismert közlekedési eszközei, a gépfegyverrel felszerelt pickup-ok a líbiai sivataghoz hasonlóan könnyedén mozgathatók.  
Kazahsztán nem csak az Eurázsiai Gazdasági Unió egyik alapító állama, hanem a Kínából Oroszországba és Nyugat-Európába tartó termékek legfontosabb tranzitállama is, mely az európai és ázsiai piacokat köti össze, az Új Selyemút egyik legfontosabb ága. Az ország stabilitása a garancia a közép-ázsiai térség és a posztszovjet köztársaságok stabilitására. Egy belső konfliktus amellett, hogy Oroszország biztonságát veszélyeztetné (melynek emiatt nagy létszámú haderőt kellene felsorakoztatnia az érintett határszakaszokon egy, a dzsihádisták mobilitásából fakadóan megfoghatatlan ellenség ellen), lehetővé tenné az eurázsiai kereskedelmi útvonalak blokkolása mellett az Eurázsiai Gazdasági Unió integrációs folyamatának megakasztását is.
A szakértők valószínűsítik, hogy nem ez volt az utolsó kísérlet a kulcsfontosságú ország megingatására, és bár a szakszolgálatok megfelelő munkát végeztek eddig, a továbbiakban fokozottabb figyelmet kell fordítani a destabilizáló elemekre.
Cs. v. F.
Források: vedimosti.ru
svpressa.ru

ria.ru

Hozzászólások

comments