Európai migránspolitika, avagy Isten malmai lassan….

Az elmúlt néhány napban azért sok minden történt kis hazánkban, ami némi optimizmusra ad okot. Jelesül a Fitch Rating’s bevette a.z összes nyugatatóját és fogcsikorgatva, de felminősítette az ország adósság besorolását. Aztán jött a tegnapi hír, hogy elkészült az Európa Unió külügyminisztereinek záródokumentuma a migránskérdés rendezésére. Ez a záródokumentum megy tovább a minisztereket tömörítő tanács elé, további tanulmányozásra.

Erre nyilatkozta a magyar külügyminiszter, hogy Magyarország támogatja a záródokumentumot, mert valamennyi magyar javaslat bekerült a dokumentumba!!!!

Nagy eredmény ez, mert ez szignifikáns koncepcióváltást sejtet az unión belül!!! Az eddigi migráns rendezés kizárólag a már befogadott „menekültekre” fókuszált ezt a akarták, akarják ide-oda tologatni Európában. Ez a Merkel-Juncker- Schulz ” elképzelés”, és a továbbiakban Törökország kezébe lenne az migránsáradat szabályozása. Már látjuk,hogy a törökök nem fociznak sportszerűen, válogatnak a migránsok között…..egyszóval ez a javaslat nagyon hajaz a rabszolgakereskedelemre, ahogy azt a cseh elnök is megfogalmazta.

Miniszterelnökünk április 15-én tette meg a Schengen 2.0 néven elhíresült 10 pontos javaslatát amely teljeskörűen szabályozná, és végleges  mederbe terelné a problémát. Sajnálatos módon a magyar ellenzék el sem olvasta ezt a javaslatot csak ész nélkül kritizálta, de sok balliberális külföldi lap is hasonló hangot ütött meg.

Nézzük tehát a javaslatot:

1. Határok—-Biztosítani kell az Eu külső határait, ennek továbbra is tagállami jogkörnek kell maradnia.
2. Azonosítás—–Eu-s határregisztráció továbbfejlesztése, a külső határokon átlépő személyek biometrikus azonosítása.
3. Korrekciók—A menekültügyi jogokkal való visszaélés ellen súlyosabb nemzetállami szinten alkalmazott szankciókkal kell fellépni.
4. Az Európai Unión kívül—-A menekültügyi eljárásokat az Eu területén kívül, zárt és őrzött hotspotokban kell lefolytatni.
5. Megállapodások—-A visszafogadásra vonatkozó megállapodásokat a származási és tranzitországokkal kell megkötni.
6. Visszatérés—-Az illegális migránsokat vissza kell küldeni a biztonságos származási vagy tranzitországokba.
7. Feltételesség—-Az uniós politikák alakulását a harmadik országok együttműködési készségétől kell függővé tenni.
8. Segítségnyújtás—-A migrációs politika megvalósulását támogatásokkal kell elősegíteni a célországokban, valamint a nyugat-balkáni országokban.
9. Biztonságos országok—-készüljön lista a biztonságos harmadik országokról, és ezt alkalmazni kell hotspotok kialakításánál is.
10. Önkéntesség—A demográfiai és munkaerő-piaci kihívásokra adandó válaszoknak szuverén tagállami döntéseknek kell lenniül.
Világos, és egyértelmű program számos előnyt tartalmaz…..a hotspotok Európán kívüli fellállításával emberéleteket menthetünk, mert nem kényszerülnek kockázatos hajóutakra, ezzel is csökkentve az emberkereskedők illegális bevételeit. Helyben eldöntehető ki menekült,és ki nem az..és nemzeállami hatáskörbe utalja ha valaki ténylegesen munkaerő pótlás miatt fogad be migránsokat.
Mindezzel csak az a probléma, hogy már régen dönteni kellett volna, nincs helye a további halogatásnak. A jelenlegi felmérések szerint 30,0-35,0 millió migráns áll ugrásra készen,és jelenleg 43,0 millió muszlim él Európában……e két szám mindent megmagyaráz. Ráadásul a 43,0 millió eloszlása  sem egyenletes, egyes helyeken már meghaladja a kívánatos mértéket. Szóval döntés és minnél előbb döntés, főleg a magyar javaslat mellett.
Ahogy mondani szoktuk: Hajrá Európa!!!

jegenye saját közlés

Hozzászólások

comments