Vajon május 9-e másodszor is a győzelem napja lesz?

Miért a talányos cím? Mert május 9-e egyben az Európa nap, amikor az Eu 28 tagállamában a történelmi jelentőségű Schuman-nyilatkozatra emlékszünk / 1950.05.09./ Ez indította el  Európát azon az úton, amely egy hidegháborús időszakban az összefogás, a gazdasági integráció mellett tette le a voksot, és amelynek 2004 óta hazánk is tagja. Óriási elvárások,elképzelések voltak, amelyeknek jó része megvalósult, és létezésének csúcsaként 2012-ben a Nobel békedíjat is megkapta. Igen, ilyenkor ünnepelni szoktak, méltatni az eredményeket és nem igazán a problémákról beszélni. Ezt én korábbi cikkemben ezen az oldalon megtettem, akit érdekel elolvashatja. Most ott kezdeném ahol ott abbahagytam.

A kilencvenes évekre az addig sikeres unió megtorpant. Független nemzetközi elemzők, egyéb szervezetek tárgyilagos vizsgálatai arra a megállapításra jutottak, hogy a megtorpanás oka a nem megfelelő piacnagyságban keresendő. A folyamatos piacfejlesztés és mélyülő integráció ellenére sem voltak ezek a piacok olyan homogének, mint az amerikai vagy japán piacok. Nem beszélve a világgazdaságban oroszlánkörmöket növesztő Kínáról. A megváltozott nemzetközi helyzet, a volt szocialista országok szétesése következtében tovább bővült az Unió, amely kimondottan az extenzív bővülés jegyeit viselte, viseli magán. Napjainkra egyértelművé vált, hogy az integráció az új belépőkkel nem a várt ütemben mélyült. A belépők többé-kevésbé jól vagy rosszul használták fel a kohéziós alapokat, a sok presztízsberuházás nem az integráció mélyítésének írányába hatott.

Az Európai Uniónak véleményem szerint két alapvető feladatot kellett volna, és kell megoldania:
az egyik a gazdasági integráció erőteljes mélyitését az új csatlakozókkal, a másik saját intézményrendszerének korszerűsítését, rugalmasságának növelését.
Az intézményrendszer tehetetlenségét jól mutatta, hogy egyetlen korábbi politikai, kisebbségi problémát sem tudott megoldani!  A kisebbségek helyzete sehol sem javult érdemben, nekünk a székely autonómia,de más országoknak hasonló dolgok fájnak változatlanul. Ne beszéljünk arról, hogy a demokrácia zászlaját magasra emelő Eu-ban még mindig érvényesek a Benes-dekrétumok

Változatlanul állítom tehát, hogy Unió KETTŐS LEGITIMÁCIÓS válsággal küzd! Az egyik a tagállamokon belül jelentkezik, legjobb példa erre Németország, ahol lakosság nagy része nem támogatja a merkeli politikát, de ez a jelenség tetten érhető más országokban is. A másik az Unión belül jelentkezik, amit jól mutat, hogy megnövekedett az euroszkeptikusok aránya. Ennek példája, hogy Nagy-Britannia júniusban népszavazást tart további tagságáról. A migránskérdés mutatott rá legjobban az Unió koncepciónélküliségére.
Az Unió korábban nagy jelentőséget tulajdonított a szabad munkaerő áramlásnak- világos olcsó, jól képzett, főleg kelet-európai munkaerő- egyes országok demográfiai problémájának megoldására.
Ezzel szemben egyetlen konkrét intézkedésre nem emlékszem a spanyol fiatalok körében jelentkező 50,0 %-os munkanélküliség enyhítésére tett intézkedések közül.
Ezzel szemben teljes mellszélességgel kiállt az ellenőrizhetetlen migránsáradat befogadás mellett. Arról nem beszélve, hogy a spanyol és más európai ország relatív munkaerő feleslege azonos kultúrkörből származik.

A bevezetőben említettem, hogy a mai nap az Unió napja, tehát ezen  a napon nem árt szembenézni a kihívásokkal. Egyesek már az Unió szétesését vizionálják, mások szinte drukkolnak neki. A problémák ellenére, ha lesznek is kilépések, nem fog szétesni, mivel az alapító, volt Közös Piaci országok között megvan az a mély integráció , amely a többi uniós ország esetében hiányzik,tehát a legrosszabb esetben a mag marad. Viszont elkerülhető mindez, ha az Unió intézményrendszerét sikerül megreformálni…..biztos vagyok benne, hogy ez a fajta parlament, főleg ilyen összetételben alkalmatlan komoly európai problémákat kezelni. Gondoljunk bele….olyan pártok képviseltetik magukat, akik otthon alig rendelkeznek támogatottsággal, mert saját hazájukban képtelenek elfogadható programot nyújtani. Pont ők lesznek azok akik, majd világosan látják a magasabb összefüggéseket???? Tisztázatlan, legalábbis számomra az Eu bürokráciájában dolgozók kiválasztása is. Nem látni azt a világosan megfogalmazott koncepciót ami az Eu jövőjét biztosítaná. Nevetséges, hogy ismeretlen képviselők tárgyalnak a TTIP szerződésről, főleg titokban!!! Ez külön megér egy misét.
Összefoglalva: gyűlnek a viharfelhők, de ez sokszor így volt a történelem folyamán. Európa eddig mindig megtalálta önmagát. Bízom benne, hogy  a reformok mellett jönnek az új, nagyléptékben gondolkodni képes politikusok, és csak rossz álom marad Juncker, a nagyon képzett Sulchz, és hadd ne soroljam a többieket.

Szerző: Jegenye saját írás.

Hozzászólások

comments