Odessza katakombáiban

Odessza katakombáiban
A mai bejegyzés címét nem a véletlen szülte: Valentyin Katajev művében a Távolban egy fehér vitorla, a Tanya a pusztán és a Téli szél szereplői, Petya Bacsej és Gavrik huszonöt évvel idősebben ismét fegyvert kényszerülnek fogni: Odesszát ugyanis megszállják a fasiszták.

Az odesszai katakombarendszer
A bevezetőben megjelölt esemény napjainkban is áll: május 2-án lesz két éve az odesszai szakszervezetek háza elleni orvtámadásnak. A 2014-es ukrajnai puccsot követő civil tiltakozási hullám nem kerülte el Odesszát sem. A város multietnikumú, ukránok, oroszok vegyesen lakják. A népi ellenállás dinamikusan indult, azonban a puccsal hatalomra jutott ukrán kormánynak sikerült tartósan berendezkednie a városban, nem csekély mértékben a különféle oligarchák által finanszírozott fegyveres csoportok segítségének köszönhetően. Az antifasiszta jelleget öltő civil tiltakozások folytatódtak a település Kulikovo Polje terén, melyen a szakszervezetek megyei tanácsának épülete is áll.
A katakombarendszer egyik járata 
A városban 2014. máj. 2.-án került megrendezésre a Csernomorec Odessza-Metaliszt Harkov mérkőzés. A rendőrség a mérkőzést megelőző napon engedélyt az Ukrajna egységéért tüntető szélsőjobboldali majdanosok felvonulására is, akik főleg a nyugat-ukrajnai megyékből érkeztek.

A szurkolói csoportokban beépített provokátorok előbb összecsapást kezdeményeztek a két tábor között, majd máig azonosítatlan személyek – György-szalagot és piros színű szalagot viselve – belelőttek a tömegbe. (A lövöldözők eltűntek, azóta sem hallott róluk senki.) A felhergelt tömeg a Kulikovo Polje felé vette az irányt, rárontva a fegyvertelen, békés tömegre. A békés demonstrálók a szakszervezetek házába menekültek, melyet a támadók kívülről eltorlaszoltak. Ekkor jöttek le a tetőről és a felső szintről a korábban ott elrejtőzött, lőfegyverekkel, Molotov-koktélokkal, ammiákos robbanó-elegyekkel, baltákkal felfegyverzett kormánypárti támadók, és rontottak rá a székházba menekültekre, akik így halálos csapdába kerültek. Kint az őrjöngő banderisták, bent a rejtekükből előbúvó támadók. A tűz az épületen belül ütött ki, a kintről dobált Molotov-koktélok már csak a „ráadás” volt. Az épületen belül rekedtekre agyonkéselés, lelövés, felgyújtás vált, a menekülők vagy az ablakon kiugrálva zúzták magukat halálra, vagy a kint őrjöngő banderisták verték agyon őket. A hivatalos adatok szerint az inferno-nak negyvennyolc–de a szemtanúk beszámolói szerint azonban több mint száz halálos áldozata volt, szinte mindannyian helyi lakosok.

Hétfőn lesz a tragikus esemény kétéves évfordulója, és számos nyugtalanító jel árulkodik, hogy megint provokáció készül(het). Április 25.-én gránátvetővel lőttek az odesszai Privdennij bank épületére (http://rusvesna.su/news/1461619322). Egy nappal később Dmitrij Korcsinszkij, a „Testvériség” nevű szervezet vezetője felhívást tett közzé a közösségi oldalakon, melyben a Szakszervezetek Háza és az Odesszai Városháza felgyújtásával fenyegetőzött (http://timer-odessa.net/news/odesskuyu_meriyu_ugrojayut_sjech_363.html)
Ideológiai „okítás”
Aktivizálta magát az Azov neonáci szervezet is, a napokban az odesszai oblasztyban levő Kotovszkba érkeztek – a hivatalos verzió szerint- „terroristaellenes hadgyakorlatra” – ahol a helyi lakosoknak nacionalista propagandaanyagokat osztogattak (ld. kép). A tegnapi napon (2014. 04. 27.) könnyű páncélozott járművekkel megérkeztek Odesszába is 300 fegyveressel (http://rusvesna.su/news/1461791668), továbbá ismeretlen fegyveresek tüzet nyitottak az Odessza-Kijev távolsági buszjáratra (http://rusvesna.su/news/1461765313), a merényletben senki nem sérült meg.

Valcman hivatali válaszlevele Szaakasvilinek
Odessza stratégiai fontosságú város nem csak a regionális külpolitika szintjén, de az egymással rivalizáló, különféle nacionalista és szélsőjobboldali fegyveres csoportokat finanszírozó ukrán oligarcha-csoportok körében is. A kinevezett Odesszai kormányzó, Szaakasvili kérésére reagálva Valcman ideiglenes ukrán államfő leiratozott, hogy kész ezer Nemzeti Gárdistát küldeni Odesszába a „város közrendjének védelmére”.
Petya Bacsej és Gavrik készülhetnek, de történetük következő fejezetét már nem Katajev fogja megírni.
Cs. v. F.

Forrás: russia-insider.com
rusvesna.su

timer-odessa.net

Hozzászólások

comments