„Különvélemény” – most valósággá válik a bűnmegelőző jósrendszer

Kína a „Különvélemény” c. filmhez hasonló bűnelőrejelzési rendszert fejleszt. 
Kína kiterjedt megfigyelési hálózataiból egy fejlett bűnfelderítési rendszert fejlesztésébe fogott. Abból a célból, hogy egy második Tienanmen-teret megelőzzön, a kínai kormány a disztopikus filmekből és irodalomból ismert „pre-crime” hálózatot hoz létre.

Bár ez a rendszer nem látnokokra épül, a cél ugyanaz 


A rendszer képes lesz „megelőző rendfenntartásra”, azaz adatokat használ „rendészeti események” előrejelzésére, hogy jó előre rendőri vagy katonai erőket tudjanak a helyszínre vezényelni. A kormány Kína legnagyobb védelmi beszállítóját, a China Electronics Technology Group-ot bízta meg az előrejelző szoftver kifejlesztésével. Magas színvonalú megfigyelési adatok összesítése és elemzése révén fog működni, például mesterséges intelligencia fogja azonosítani az emberek arcát a biztonsági kamerák felvételein, elemezni fogja az emberek online viselkedését, pénzügyi tranzakcióit, munkáját, szokásait.

„Roppant lényeges, hogy egy terrorcselekményt követően megvizsgáljuk annak okát” közölte Wu Manqing, a China Electronics Technology Group főmérnöke, a Bloomberg hírügynökség szerint. „Még fontosabb azonban az elkövetkező cselekményeket megjósolni.”

Nem ismert, hogy a rendszer bevezetése mennyi időbe telik, de ez akár szinte azonnali is lehet. „Ezeket a rendszereket könnyen üzembe lehet helyezni akár azonnali érvénnyel” állítja Gus Hosein, a Privacy International ügyvezető igazgatója. 

Mennyire fontos ez? 
Kína régóta rendőrállam, és a Mao-korszak óta lényegében mindenkiről nyilvántart egy dang’an nevezetű dossziét.  Ezek normális esetben bizalmas, személyes adatokat tartalmaznak, például iskolai eredményeket, egészségügyi leleteket és személyi jellemzéseket. 

A tavalyi évben a kínai kormány bejelentette hogy egy országos bizalom-adatbázist fog kiépíteni, amely számszerűsíti az egyének megbízhatóságát. Az új megfigyelési rendszer ehhez a máris nagy tömegű adathoz fog hozzájárulni, és lehetővé teszi azoknak az embereknek a nyomon követését, akik nem számítanak megbízhatónak. Így például ha valaki sok külföldi hívást kezdeményez vagy hirtelen sok pénz jelenik meg a bankszámláján, gyanúsnak minősülhet. „Minden kínai polgár hagy maga után információs nyomot mindennapos tevékenységei során”  mondja Hosein. Arra figyelmezteti a polgárokat hogy „ne lógjanak ki a sorból, mert egyelőre nem tudjuk megmondani, hogy ezek az algoritmusok hogyan működnek”. 

A rendszert kezdetben olyan helyeken vezetik be, ahol az etnikai kisebbségek erőszakos ellenállásával kell megküzdenie a kormánynak. Az első nemzetiségek, akik meggtapasztalhatják a hálózat hatását a 22 millió lakosú Xinjiang tartomány (a jellemzően muszlim, a kínai kormánnyal a Qing-dinasztia óta hagyományosan szembenálló ujgur kisebbség otthona – ford. megj.) és a 3 milliós Tibet lakosai lesznek. 

Cara Coohan cikke
Forrás: The Telegraph via Uyghuramerican.org

Ford.: BG

Hozzászólások

comments