Színes forradalom Indiában? – 2. rész

Színes forradalom Indiában? – 2. rész

Ötödik hadoszlop az egyetemekenA dzsát felkelést valamelyest megelőzve Delhiben és más nagyvárosokban tüntetések kezdődtek a „szólásszabadság” liberalizálása érdekében. 2016. február 9.-én a Nehru Egyetem hallgatói emlékeztek meg Afzal Guru-ról, egy kasmíri szélsőséges szervezet tagjáról, aki 2001-ben támadást intézett a Parlament ellen, és Magbool Bhat kasmíri terroristáról. A rendezvényen India felforgatására buzdítottak. A rendőrség hat hallgatót előállított, és ellenük zendülés vádjával eljárást indítottak, mely cselekmény életfogytig tartó börtönnel is büntethető. Öt vádlott megszökött a letartóztatás elől, és a mai napig is az egyetem területén tartózkodnak. A rendőrség azonban az egyetem engedélye nélkül nem léphet be az egyetem területére, márpedig az egyetem balliberális vezetése nem adta meg a belépési engedélyt.
A kormányt baloldali és liberális ellenzéke a szólásszabadság megsértésével vádolja. A diákok Delhiben és más nagyvárosokban tüntetéseket szerveztek, a véleménynyilvánítás jogának korlátozásával, és a liberális értékek nivellálásával vádolva a kormányt. A nyugati média – szokásához híven – támogatásáról biztosította a „hindu szélsőségesek által elnyomott szegény gyerekeket”. Válaszul a kormány támogatói ellentüntetést szerveztek, követelve az ország ellenségei és az ötödik hadoszlop képviselőinek megbüntetését. Ugyanakkor az ellenzéki pártok is nyomást gyakorolnak a kormányra, követelve a „lázadásra való felbujtás” paragrafusainak felülvizsgálatát. Reakcióként Modi kertelés nélkül bejelentette, hogy a nemzetellenes erők az elmozdítására törekednek.
Egy színes forradalom veszélye
A nyugati nyomás egyre jobban fokozódik Indiára is, aminek geopolitikai és ideológiai oka van. Egyrészt India egyre jobban közeledik Oroszországhoz, és feltett szándéka, hogy az új, többpólusú világrend egyik alappillére legyen. A geopolitikai mellett azonban van egy ideológiai ok is: a Modi által képviselt hindutva összeegyeztethetetlen a nyugati liberalizmussal. A liberális struktúrákban kulcsszerepet játszanak a fiatalok és a diákok, csakúgy, mint a polgárháborús Ukrajnában és az „arab tavasz” folyamán. A vízellátás elleni támadás is arra utal, hogy a demonstrálók a kormány helyett a lakosság egyes csoportjait vették célba. Az ellenzék által szervezett tüntetések rendre a sajtószabadság védelmére és a korrupció elleni elégedetlenségre hivatkozva szerveződnek. Ilyen pl. az Aam Aadmi Párt által hangoztatott „India a korrupció ellen”-jelmondat, melynek arab megfelelőjével már találkozhattunk az „arab tavasz” során, de a szlogeneken kívül a tiltakozások szervezése, módszerei is hasonlóak az „arab tavaszéhoz”. A „színes forradalom” veszélye ellen Modi hívei mozgósításával válaszolt. Ez viszont ellenfelei mozgósításának felgyorsításával járhat, főleg a fővárosban és azokban az államokban, ahol a BJP nem elég erős, mint pl. a szubkontinensnyi ország déli és keleti régiói, vagy éppen Kasmír.
Cs. v. F.

Forrás: www.katehon.com

Hozzászólások

comments