Újabb bankválság?

Újabb bankválság?

A magyar sajtó szerint meglepő hírt tett közzé a Portfolió.hu a bankok és az olajipari vállatok közötti hitelkapcsolatokról.Nem minősítve a cikket az alapvető probléma számomra nem az összefonódás ténye,hanem,hogy ennek következtében lesz-e újabb bank válság.A probléma nem új keletű mert komoly elemzők már a tavalyi év folyamán felhívták a figyelmet a várható gondokra,amik azóta csak súlyosbodtak.A teljesség igénye nélkül,teret adva másoknak is a téma értékeléshez,nézzül először az olajipari helyzetet.Tavaly júliusban írta a Financial Times,hogy az olajárak esése miatt 200,0 mrd dollár új beruházási terv végrehajtásával hagytak fel a globális olajipari cégek. A kitermelési tervekkel leállók között van a BP, a Royal Dutch Shell, a Chevron, a norvég Statoil, és az ausztrál Woodside Petroleum. A helyzet valóban katasztrófális.Hasonló adatokat tett közzé a norvég Rystad Energy olajipari elemző cég is 2015 májusában amikoris 118,0 mrd dollára tette a felhagyott iparági beruházások összértékét.
A Wood Mackenzi 2015 nyár végén már ennek az összegnek majnem kétszereséről beszélt.Ugyancsak a fentieket támasztja alá a Nemzetközi Energiaügynökség közgazdásza is akik 2015-re 20,0%-os csökkentést prognosztizáltak.indezek mellett a kőolajbányászat katasztrófális történelmi mélypontjáról beszéltek.
A globális visszaesésnek az ad különleges aktualítást, hogy beruházások fedezete közvetlenül a bankszektorból érkezett.Érdemes itt megemlíteni a Moody’s elemzését: a globális olajipari szektor az idén várhatóan meredeken csökkenti a termelésbővítő beruházásait.A Moody’s becslése szerint kitermelés fejlesztésére fordított tőkekiadások 2016-ban 20-25,0%-al csökkenek  globális átlagban. Moody’s várakozása szerint a nyersanyag piaci szektorok közül az idén a olajmezők működtetéséhez szolgáltatásokat nyújtó, valamint az új olajkutak kiépítésére szakosodott vállalatokat fenyegeti a legnagyobb pénzügyi stresszhelyzet.
Nézzük mi a helyzet bankoldalon annak ellenére, hogy csak 2015-ben 40 olajipari cég ment tönkre az USA-ban.A bankok kitettsége a kockázatos befektetésekben jelentősen megnőtt,a számok véleményem szerint megdöbbentőek.
Goldman Sachs: 10,6 milliárdos hitellel és más elkötelezettséggel rendelkezik az olaj-és gázszektor felé.Ráadásul ennek az összegnek a 40,0%-a nem befektetésre ajánlott / junk rated / vállalatok felé.A derivatívákkal 1,9 mrd-al nő a kitettség.
Citigroup: 58,0 mrd dollárra lérdekelt a olajiparban.
Wells Frago:  17,0 mrd USD,mely kitettség nagy része a befektetési kategória alá esik.
A fenti szoros kapcsolat kétségtelen, hogy sok dolgot felvet….mennyi pénzt költöttek el ebből,és, hogy az érintettek cégek tőketartalékai hogyan alakulnak???Jelentheti-e ez egy újabb buborék kialakulását, és nagyban füg attól, hogy az olaj világpiaci ára a jövőben hogyan alakul.Nem biztos ugyanis az elsősorban oroszok ellen irányuló szankciók,és alacsony olajárak nem máshol fog visszaütni nagyobb súllyal. Ezeket a kérdéseket megpróbáljuk figyelemmel kísérni a közel jövőben is.

Írta: Jegenye saját közlés.

Hozzászólások

comments

Újabb bankválság?” bejegyzéshez egy hozzászólás

Hozzászólások lezárva