Szíria: az ellenzéki csoportok új fegyverszüneti feltételeket ajánlanak

A szíriai ellenzéki csoportok egy része úgy nyilatkozott, hogy beleegyeznek egy „lehetséges” ideiglenes tűzszünet megkötésére, amennyiben a kormány és szövetségesei tiszteletben tartanának bizonyos feltételeket, beleértve a tüzelési tilalmat is.

A csoportok szombaton azt tették közzé, hogy beleegyeznének a tűzszünetbe, ha a szír kormány garantálná a tűzszünet betartását, az ostromzárak feloldását és megengednék segélyszállítmányok célba juttatását az ország egész területén. A bejelentés pénteken érkezett, amikor az aznapra kitűzött tűzszüneti határidő ellenére is folytatódtak a harcok.

Az Al Jazeera térképén az egyes erők által jelenleg ellenőrzött területek láthatók 

Orosz vadászbombázók ismételten csapásokat mértek lázadó pozíciókra Aleppó környékén, miközben a kormánycsapatok Szíria második legnagyobb városa felé nyomulnak előre. Az ellenzéki frakciók ideiglenes tűzszünetre való hajlandóságukról nyilatkoztak, amelyet nemzetközi közvetítéssel kellene létrehozni, közölte a tűzszüneti tárgyalási bizottság. Szerintük az ENSZ-nek kellene garantálnia Oroszország és Irán, valamint a vallási milíciák visszatartását a harci cselekményektől. A nyilatkozat szerint minden félnek egyszerre kellene abbahagynia a küzdelmet, továbbá a kormánynak szabadon kellene engednie a foglyokat.

Az ENSZ nagyon nehezen tud segélyeket eljuttatni a 4,5 millió, rosszul megközelíthető helyen élő szíriainak, köztük az ostrommal elzárt városok 400 ezer körüli lakosának. A szíriai polgárháború 2011. márciusában fegyvertelen tiltakozásként indult, de mára a harci cselekményeknek több mint 260 ezer halottja lett az ENSZ becslései szerint.

Eközben az orosz kormány szerint a szombatra kitűzött genfi tárgyalásokat, amelyeket a főbb külföldi résztvevőknek kellene lefolytatnia, elhalasztották, mivel a felek közti nézeteltérések továbbra is fennállnak. Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője orosz hírügynökségeknek úgy nyilatkozott, hogy a genfi megbeszéléseket elhalasztották egy meghatározatlan „későbbi időpontra”, hogy előtte a kulcsországokkal konzultációkat tudjanak folytatni. Orosz és amerikai katonai és diplomáciak tisztségviselők viszont pénteken megbeszélést tartottak a lehetséges tűzszünet részleteivel kapcsolatban, miután a remélt harci stop nem jött létre a nap folyamán. A találkozónak az lett volna a célja, hogy a 17 érintett hatalom által júliusban, egy szélesebb körű tárgyaláson lefektetett elvek alapján megalkotott fegyverszünetet egy héten belül életbe tudják léptetni.

A tűzszünet azért hiúsult meg, mert pénteken is folytatódtak a harcok Szíriában, az amerikai légierő által támogatott kurd erők ugyanis egy fontos várost foglaltak el az IS-től. Oroszország jelenleg légi hadjáratot folytat a kormányerők támogatására, míg az Egyesült Államok az iraki és szíriai területeket megszállva tartó IS elleni koalíciót vezeti.

A hirtelen tűzszüneti hajlandóságot valószínűleg az okozza, hogy az elmúlt napokban Szaúd-Arábia hivatalosan is beavatkozott a konfliktusba az Asszad-ellenes erők oldalán, és légierőt vezényelt az Aleppóhoz igen közeli török légibázisra, Incirlikbe, valamint perzsa-öbölbeli országokkal karöltve nagyszabású hadgyakorlatba – 350.000 fő részvételével – kezdett a szíriai határ közelében, amelyből elemzők szerint akár egy teljeskörű szárazföldi invázió is kialakulhat. Szaúd-Arábia és Törökország erősen ellenez minden olyan végkimenetelt, amely Asszad hatalmon maradásával jár. A helyzetet színesíti hogy bár az orosz-török kapcsolatok mélyponton vannak, Oroszország és Szaúd-Arábia kapcsolatai viszont nem rosszak és nem biztos, hogy az orosz kormány ezeket kockáztatni szeretné. Mindebből a kormányellenes erők sokat profitálhatnak Szíriában.

Szerző: BG

Hozzászólások

comments