Birodalmi túlfeszítettség

Birodalmi túlfeszítettség
Mi az oka, hogy az USA történelmileg rövid idő alatt elvesztette világhatalmi státuszát? Önhittség, arrogancia és butaság- állapítja meg Patrick Buchanan neves amerikai publicista. A SZU felbomlását követően az USA maradt az egyetlen világhatalom, a neokonzervatívok meghirdették az Új Világrendet, melyben az USA-nak a „jóindulatú világhatalom” szerepe jutott volna, azonban a bizalmi tőkét rövid idő alatt felélte. A korábbi rivális Oroszországot, mely a SZU felbomlásakor jelentős területi veszteségeket szenvedett, nem leendő partnerként, hanem megvetett ellenfélként kezelte, a NATO-t betolta az érdekszférájába, és az utódállamokban „színes forradalmakat” provokálva akarta szegregálni. Ekkor jelent meg Putyin, aki az amerikai arroganciára válaszul Oroszország tekintélyének helyreállítását hirdette meg.
A kínai termékek előtt megnyíló amerikai piacok a Kínának való eladósodással és az amerikai termelőipar leépülésével jártak, és a feltörekvő ázsiai világhatalom már alig várja, hogy visszavághasson a Nyugatnak több évszázados megaláztatásáért és kifosztásáért.
A legköltségesebb baklövés azonban a közel-keleti liberális demokráciaexport volt. Irak megszállása, Líbia szétrombolása, Afganisztán elfoglalása nem a várt eredményeket hozta, ellenben sikerült kiengedni a palackból az iszlám fanatizmus szellemét szerte Észak-Afrikában és a Közel-Keleten.
A megfontoltság nélküli érdekszféra-kiterjesztés (baltikumi és közép-kelet-európai támaszpontok fenntartása , Dél-, és Észak-Korea konfliktusa, Japán és a Fülöp-szigetek érdekeinek védelme Kínával szemben, Szaúd-Arábia támogatása Jemenben, szíriai, iraki harcok, tízezer fős katonai kontingens állomásoztatása Afganisztánban,  különleges erők fenntartása szerte Észak-Afrikában és a Közel-Keleten) azonban olyan kötelezettségvállalásokat tett az USA nyakába, amit ma már képtelen finanszírozni.  Ha a következő választáson a neokonzervatívok visszatérnek, erőltetett ütemben indul meg Ukrajna felfegyverzése, ami könnyen a kelet-ukrajnai konfliktus eszkalálódását vonhatja maga után.  
’92 óta az USA-t is elárasztották a harmadik világbeli bevándorlók, ami szintén tovább növeli az amúgy is végletekig eladósodott államkasszát, ma ugyanis már az államadósság nagyobb ütemben nő, mint a GDP.
Ennyit sikerült elérni több ezer amerikai katona halála, több tízezer megsebesülése, és a sok milliárd dollárt felemésztő háborúk és katonai beavatkozások árán.

Amerika jelenlegi  kötelezettségvállalásai fenntarthatatlanok, elkerülhetetlenné váltak a megszorítások és a kiadások csökkentése – zárja cikkét a politikai elemző.
Cs. v. F.
Forrás: buchanan.org

Hozzászólások

comments