A szaúdi repülőgépek megváltoztatják az egyensúlyt?

A szaúdi királyság légiereje felvonulásának fontos következményei lesznek a szövetségesek lehetőségeire nézve Szíriában. 

Az éves müncheni biztonsági konferencián folytatott szíriai előzetes tűzszüneti tárgyalásokat meglepő bejelentés kísérte. Mevlut Cavusoglu, török külügyminiszter csütörtökön bejelentette, hogy Szaúd-Arábia harci repülőgépeket fog felvonultatni a törökországi Incirlik légibázison, mindössze kb. 115km-re a szíriai határtól.  

A felszínen mindez nem sokkal többre utal, mint hogy Szaúd-Arábia szeretné kifejezésre juttatni elégedetlenségét minden olyan lehetséges orosz-amerikai békemegoldással szemben, amely megengedné Basar el-Asszad szíriai elnöknek a hatalmon maradást. 

Ezen túl azonban, Incirlik mindössze 160km-re van Latakiától, ahol Oroszország vadász- és csapásmérő repülőgépeit állomásoztatja Szíriában, továbbá ez az a bázis, ahonnan a török légierő folyamatosan farkasszemet néz az orosz elfogóvadászokkal, így ennek a lépésnek fontos következményei lesznek arra nézve, ahogyan a koalíció gépei Észak-Szíria felett az elkövetkezőkben működni tudnak majd. 

Szaúd-Arábia öregedő angol Tornado IDS bombázóit, modernizált F-15SA vadászbombázóit és legújabb repülőgépét, a leginkább légifölény-vadászgépként jellemezhető Eurofighter Typhoon-t vonultatja fel. Jelentések szerint néhány F-15SA máris megérkezett Incirlikbe, a többi hamarosan követi. Ezeknek a modern és széleskörűen alkalmazható gépeknek a felvonultatása jelentősen befolyásolja a szövetséges légitevékenységet, amely Észak-Szíria felett keresztezni fogja az orosz légvédelmi rendszer útjait.

Egy F-15SA (forrás: SECURITY AND DEFENSE ARABIA)

Az F-15SA egy kétüléses, nagy hatótávolságú, rendkívül gyors vadászbombázó gép. Az F-15E Strike Eagle egy változata, amely viszont a rendkívül sikeres F-15C/D modell utódja, amely az USAF gerincét adta a hidegháború utolsó időszakában, és ma is kulcsszerepet játszik a lopakodó F-22 támogatásában. A Királyi Szaúdi Légierő F-15SA-i a jelenleg bárhol rendszerben lévő legfejlettebb F-15-ösök (az USAF-on és az RSAF-on kívül Japán és Izrael üzemelteti az F-15-öt – ford. megj.). Számos precíziós fegyver célba juttatására alkalmas, pl. a JDAM és Paveway típusú lézer/GPS irányítású bombákat, SLAM-ER robotrepülőgépeket, HARPOON hajók elleni rakétát és AGM-88B HARM radar ill. légvédelem elleni rakétákat is vihet magával. 

Légifölény-képességei is sokkal jobbak mint a török légierő zömét képező nagyszámú F-16 többfeladatú vadászgépé. Az F-15SA maximum 8 darab AIM-120/C7 légiharcrakétát is vihet magával, amelyeket a rendkívül nagy teljesítményű APG-63(v)3 aktív légiharcradar irányít. Ez több célt is tud egyszerre követni hosszú időn keresztül, miközben maga igen nehezen felderíthető. Közelharchoz legfeljebb 8db AIM-9X Sidewinder kishatótávolságú légiharcrakétát hordozhat, amelyeket az F-15SA pilótája a sisakba integrált célzóberendezés segítségével egyszerűen úgy tud célra irányítani, hogy arra ránéz. 

Egy Szu-35Sz (forrás: www.iiss.org

Mindehhez nagyon nagy tolóerő-súly arány járul, ami még a Latakiából repülő, a török ill. NATO légierők elijesztésére szánt, február elején kitelepített legmodernebb Szu-35Sz-ek számára is igen komoly ellenféllé teszik az F-15SA-t. 

Szaúd-Arábia dönthet úgy is, hogy a valamelyes elfogóvadász képességgel is rendelkező Typhoon vadászait is áttelepíti, ezek ugyanis kiválóan teljesítettek a rendkívül pontos brit eredetű Paveway IV. bombákkal az IS elleni közös légicsapásokban Irak és Szíria felett. 

Természetesen más, az orosz erőkkel konfrontálódni képes repülőgépek is vannak a térségben. Az USAF néhányat bevetett páratlan F-22 gépei közül, Franciaország a szupermodern Rafale-t, Nagy Britannia pedig hat darab Eurofighter Typhoon-t az IS elleni légicsapásokban Irak és Szíria felett. Az azonban roppant valószínűtlen, hogy ezen légierők bármelyike megkockáztatna egy olyan komoly incidenst Oroszországgal,  mint amilyen a Szu-24 bombázógép török lelövése volt 2015. novemberében. 

Az ennek következtében Latakiában felfejlődött orosz vadászgépeknek, és részben a nagy erőt képviselő, nagy hatótávolságú Sz-400 légvédelmi rakétarendszernek köszönhetően Északnyugat-Szíriában létrejött egy olyan zóna, amelyet a NATO repülőgépei lehetőség szerint elkerülnek. 

Egy S-400 rendszer Szíriában (forrás: BBC.COM
A török légierő, amely elvben igen hatékony erő lehetne az IS ellen, nagyon komoly konfrontációt kockáztatna, ha bárhol orosz gépek hatótávolságán belül belépne a szíriai légtérbe, ahogyan ezt a Kreml november óta többször világossá tette. 

Nos, ez az a helyzet, amelyet a szaúdi F-15SA-k bevetése megváltoztathat. Elsőként, az Irán által támogatott jemeni húti lázadók ellen zajló légi hadjárat megmutatta, hogy Szaúd-Arábiak akkor is hajlandó légiereje tömeges bevetésére, ha ez nemzetközi tiltakozással jár és nem egyértelmű a végkimenetele sem. 

Másodszor, Törökország és Szaúd-Arábia egyaránt elutasít minden olyan békemegoldást, amely hatalmon hagyja Asszad elnököt. Oroszország egy olyan katonai helyzetett hozott létre,a mely jelenleg a kormányerőknek kedvez. Ahol az amerikai, brit, francia és török harci gépek nem akarnak vagy nem képesek csapást mérni,  a modern és nagy erejű szaúdi F-15SA-k igenis hatékony erőnek bizonyulhatnak. Rijád egyértelműen elhatározta magát, hogy a szíriai események folyását megváltoztassa, és a királyság Kremllel fennálló kapcsolatait Oroszország bizonyos mértékig hajlamos megbecsülni. Ennek eredményeképp – amellett, hogy önmagukban is felveszik a versenyt vele – az orosz légierő valószínűleg békén kényszerül hagyni a szaúdi gépeket akkor is, ha olyan területeken hajtanak végre csapásokat, ahol ennek a lázadók a fő haszonélvezői.  

Mindez természetesen nem javítja semmiféle tartósnak nevezhető tűzszünet esélyeit Szíriában. Nagy valószínűséggel tovább szítja a feszültséget Oroszország és szövetségese Irán, valamint az inkább az IS leküzdésére összpontosító hatalmak között, akik ezen kívül nagyon várják a szíriai polgárháború civil áldozatainak túlnyomó részéért felelős ember mielőbbi eltávolítását. 

Szerző: Justin Bronk (a Royal United Services Institute hadtudományi kutató-elemzője).
Forrás: Al Jazeera 

ford: BG


Hozzászólások

comments