A kutatók végleg búcsút intenek a Philae-nek

Az európai űrügynökség kénytelen végleg lemondani a Philae leszállóegységről, amely 15 hónap után befejezte küldetését a 67P/Csurjumov-Geraszimenko üstökös felszínén. Annak esélye hogy a Philae még egyszer jelet tudjon küldeni a Földre, szakértők szerint egyenlő a nullával, egy ideje már parancsokat se próbálnak küldeni az űreszköznek.


A Philae egyik panorámafelvétele

A Philae energiája nem elegendő már semmilyen művelethez, az elektronika is hideg. Az üstökös most egy éjszakai fázisban van, így felszínén a hőmérséklet -180C° körüli értékre süllyed, a Philae viszont csak -50C°-t képes elviselni, így aztán a robotszonda örökké tartó téli álomra kényszerül. 

Az európai Rosetta űrszonda 10 évi utazást követően 2014 novemberében eresztette le a Philae-t az üstökös felszínén. A Philae sajnos árnyékos helyen landolt, így a tervezettnél sokkal kevesebb napfény érte, kevesebb energiát szolgáltatva. A hűtőszekrény méretű minilabor mindenesetre 60 órán  keresztül szolgáltatott adatokat, többek között tömegspektrométere segítségével szerves molekulák és organikus oxigén jelenlétét is kimutatta. Sikerült továbbá egy termálszonda és egy szeizmográf révén az üstökös felszíni jellemzőinek megállapítása. Az ESA űrhivatal honlapján közzétette a Philae által készített felvételeket is.  Mintegy három napi működés után a leszállóegység energiája elfogyott, és 7 hónapra leállni kényszerült. 2015 június 13. újra jelentkezett, de energiája csak júliusig volt elegendő. 

Az elmúlt hónapokban már nem fogtak több jelet a Naptól 300 millió kilométerre található égitestről, és a Philae a küldött parancsokra sem reagált. A mérnökök az adó rövidzárlataira gyanakszanak, amely a rendszertelen adásokat és végül a szonda elhallgatását okozhatták. A 2004-ben indult űrküldetéstől a Naprendszer őskoráról és a földi víz eredetéről reméltek értesüléseket szerezni. 

Forrás: Die  Zeit

Hozzászólások

comments